Ką visada rasite maisto blogerio virtuvėje?

Pamenu save prieš kokius 7 metus: viskas ką virtuvėje galėjai rasti buvo maišas koldūnų, makaronai ir bulvės 🙂 Dabar labai juokinga prisimint, nes meilė maistui ir gaminimui atsirado visai netikėtai. O su ja, žinoma, įvairiausių rakandų ir produktų gausybė – nes juk nežinai kada ir ko gali prireikti!

Šiandien nusprendžiau parodyti dalį savo virtuvės gėrio, ir bent šiek tiek įkvėpti savo skaitytojus ieškoti sveikesnių maisto alternatyvų, bei atrasti idėjų kas dar gali paskaninti maistą.

Pradedu nuo svarbiausio – saldumynų 🙂 Na kaip mes be jų. Kadangi stengiuosi nepirkt jokių produktų su pridėtiniu cukrumi (arba bent jau su dideliu kiekiu cukraus), visada turiu įvairiausių produktų pasaldint patiekalams: datulių sirupas, medus, agavų sirupas (tamsus ir šviesus), klevų sirupas (mano favoritas), rudasis cukrus, datulės. Baltąjį cukrų dažnai keičiu į rudąjį. Pusryčiams visada perku tik graikišką jogurtą arba paprastą jogurtą be priedų, kurį gardinu medumi arba sirupu, taip pat vaisiais, uogomis ar įvairiomis sėklomis. Į blynus taip pat nededu cukraus, dažniausiai renkuosi paprastą medų.

Maistą gardinu ne tik sirupais, bet ir prieskoniais 🙂 O jų turiu begalę. Tereikia išmokt atsirinkt tinkamus prieskonius kiekvienam patiekalui, ir kiekvieną kartą pasigaminsite pasakiško skonio patiekalą. Pažadu. Anksčiau prieskonių beveik nenaudodavau, ir išties nesistebiu kodėl skaniai pasigamint pietus būdavo didžiausias iššūkis. Esu girdėjusi tokį pasakymą, jog geri prieskoniai gali bet ką paverst valgomu 🙂 Jei yra galimybė, visada stengiuosi turėti žalumynų ant palangės – jie patys geriausi, ir jokie džiovinti prieskoniai žalumynų nepakeis. Pas mane visada rasite baziliką, krapų, petražolių, svogūno laiškų ir rozmarinų. Iš sausų prieskonių tiesiog dievinu saldžiąsias paprikas, kajeno pipirą, citrinpipirius ir česnako granules.

Taip pat maistą gardinu įvairiomis džiovintomis uogomis, riešutais, sėklomis. Niekaip neįprantu kramsnoti riešutų kaip užkandžio, tad dažnai jais tiesiog pagardinu rytinę košę. Granolą (savo pačios gamintą) valgau su jogurtu, uogas dažniausiai dedu į pudingus (chia pudingą) arba į tą patį jogurtą. Kakavos granules taip pat beriu į visus išvardintus valgius – jos suteikia energijos. Visi šie gardėsiai pasitarnauja netikėtai užsimanius išsikepti sausainių arba pasigaminti desertą užėjus netikėtam norui – juk būna momentų kai užsimanai, bet į parduotuvę eit tiesiog tingi. Tuo pačiu ir didelis pliusas – bent jau žinai kad nenusipirksi nieko nesveiko!

Namuose stengiuosi visada turėti įvairiausių kruopų makaronų. Makaronus stengiuosi rinktis ruduosius, pilno grūdo, nors ir labiausiai mėgstu baltus. Kruopos praverčia norint nenuklyst nuo kelio ir valgyt teisingą maistą. Gal ir keista, o gal ir ne, bet man labiausiai patinka paprasti valgiai. Jei išsikepu vištieną, ją mėgstu valgyti su kokia nors virta daržove ir vienos rūšies virtomis kruopomis. Taip – ne jokiomis salotomis, o tiesiog kruopomis. Labiausiai prie vištienos mal tinka bulguras, grikiai arba kynva. Dar viena priežastis kodėl visada turiu įvairių kruopų – netikėtas patiekalo pagaminimas. Jei nieko gero nerandi šaldytuve, o turi pvz. lęšių, galima pasigaminti greitą troškinį arba salotas. Į virtus lęšius įsipjaustykite saulėje džiovintų pomidorų ir bam! Tobulos salotos.

Visada turiu konservuotų daržovių, kokosų pieno, tuno. Žinot – labai praverčia. Tikrai ne visada turime laiko ar noro ilgiausiai virt atskirus ingredientus. Pvz. avinžirnius reikia užsimerkt iš vakaro, nes kitaip velniškai ilgai verda. Svarbiausia yra pasirinkti tinkamą produktą, be nereikalingų priedų. Jei tunas – savose sultyse. Pomidorai – be druskos ir be prieskonių. Kitos gėrybės – vandenyje, jokiu būdu ne kokiam marinate ar kitokioj velniavoj. Pridėsit savo prieskonių, druskos jei reikės, bet viską stengiamės pirkti be jokių priedų. Tada būna ir sveikai, ir greitai 🙂 Sutaupom pusvalandį virtuvėje, taip galime skirti daugiau laiko sau.

Aliejai. Į aliejų stengiuosi investuoti kiek galima daugiau. Ar esat bandę pigų saulėgrąžų aliejų paprastame plastikiniame butelyje iš prekybcentrio, ir brangesnį saulėgrąžų aliejų stikliniame butelyje, iš sveiko maisto parduotuvės? Kai paragavau tą brangųjį aliejų, apie tą perdirbtą net nebenorėjau galvot 🙂 Jis net turėjo saulėgrąžų skonį! O kiek laimės man buvo su tokiu atradimu. Stengiuosi turėti įvairių aliejų, nes kiekvienam patiekalui prireikia vis kitokio. Mėgstamiausias yra alyvuogių, kepiniams ir skanėstams naudoju kokosų, na o azijietiškiems patiekalams dažniausiai renkuosi sezamų arba skrudintų sezamų aliejų.

Na o čia mažoji dalis mano gėrio 😀 Tiesiog dievinu sojų padažus, garstyčias, balzamiko actą. Kadangi dažnai mėgaujuosi azijietiška virtuve, turiu ryžių vyno acto, austrių padažo, žuvies padažo, mylimiausiojo hoisin padažo ir kitų. Rodos tokie nedideli dalykai, o patiekalą pakeičia 180 laipsnių kampu. Sunku praeit pro gerą padažiuką 🙂 O grūdėtosios garstyčios yra tiesiog nepakeičiamas dalykas virtuvėje!

Džiaugiuosi, kad mano pagardų kolekcija vis didėja, gimsta vis daugiau gardžių patiekalų.

Įdomu ar Jūs, mano mieli skaitytojai, turite savo favoritą aliejų / padažą / pagardą? Gal kažko dar nežinau ir yra kažkas labai vertas išbandyti? Pasidalinkit su manim 🙂

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *