Viskas apie maisto netoleravimo tyrim1

Maisto netoleravimo tyrimas. Rezultatai

Šiame įraše papasakosiu apie maisto netoleravimo tyrimą ir gautus rezultatus.

Pradėkime juo to, jog tyrimą dariausi klinikoje Antėja laboratorija. Tyrimo eiga paprasta: vos per kelias minutes paimamas kraujo mėginėlis, ir belieka laukti rezultatų! Juos gavau greičiau nei po savaitės.

Prieš pasidalinant rezultatais, šiek tiek papasakosiu kas čia per tyrimas ir kam jis reikalingas, nes sulaukiau labai daug Jūsų klausimų ir prašymų papasakoti apie jį plačiau. Tad kad nereikėtų visiems rašyti asmeniškai, papasakosiu šiame įraše.

Na o įrašą apie pasiruošimą tyrimui galite rasti čia.

Kaip pasireiškia maisto netoleravimas

Jis pasireiškia įvairiais simptomais, kiekvienam skirtingai:

  • virškinamajame trakte – viduriavimu, vidurių užkietėjimu, pilvo pūtimu, pykinimu, skrandžio veiklos sutrikimu, dirgliosios žarnos sindromu;
  • odoje – niežuliu, bėrimu, egzema, dilgėline, akne, žvyneline;
  • judėjimo sistemoje – sąnarių skausmais, artritu, raumenų spazmais;
  • nervų sistemoje – galvos skausmas, migrena, nerimu, depresija, lėtiniu nuovargiu;
  • kvėpavimo sistemoje – astma, lėtine sloga, sinusitu;
  • svorio problemomis – viršsvoriu, svorio netekimu.

Simptomai nėra pavojingi gyvybei ir gali būti pašalinti eliminavus netoleruojamą produktą iš mitybos.

Jeigu turite kažkokią problemą, tas nebūtinai reiškia, jog sergate- galbūt netoleruojate kažkokio maisto produkto. Iš artimų draugų rato turiu keletą pavyzdžių, kurie atsisakę tam tikrų produktų džiaugiasi dingusia migrena, odos bėrimais, turi gerokai daugiau energijos. Būtent dėl tikrų pavyzdžių nusprendžiau šį testą pasidaryti ir aš.

Jau minėjau anksčiau, bet pakartosiu, jog mane pačią kankina galvos skausmas ir migrena. Taip pat nemažai odos problemų: veido odos bėrimas, niežulys, egzema.

Dėl migrenos gydytoja rekomendavo stebėti, kas ją iššaukia, nes tai gali būti tiek maistas, tiek kiti aplinkos veiksniai: kvapai, garsai, nervai.

Dėl odos pastebiu, jog veidą stipriai išberia kažką suvalgius, bet taip ir niekada neatsekiau, kuris produktas iššaukia bėrimus. Visada maniau jog pieno produktai, bet pasirodo kad ne.

Dėl niežulio, išties juokinga, bet labai erzina. Kartais užeina niežėjimo priepuoliai: dažniausiai kažkodėl niežti šlaunis, neištvėrus puolu kasytis, rodos, jog šimtas skruzdžių laksto po oda. Mano antra pusė juokais veja mane praustis, bet išties nejuokinga, nes prausiuosi kasdien 😀 Labai bjaurus reikalas, tiesiog veda iš proto.

Na o egzema nežinau ar su tuo susijusi, bet ji atsiranda kiekvieną pavasarį, vos sušilus orams. Dažniausiai ant rankų pirštų galiukų arba delnų atsiranda mažos, permatomos, vandeningos poodinės pūslelės, kartais labai stipriai išsausėja oda. Didelės problemos čia nėra, nes greitai praeina, bet vistiek norėtųsi atsikratyti ir šio nepatogumo.

Rezultatai

Gavus tyrimo rezultatus išties reikėjo šiek tiek laiko apdoroti informacijai ir suprasti, jog nuo dabar teks maitintis kitaip. Labiausiai išgąsdino tas, jog netoleruoju savo mėgstamiausių produktų, kuriuos valgau bene kasdien. Antras siurprizas- visada maniau, jog netoleruoju laktozės arba karvės pieno, bet anot tyrimo rezultatų, juos toleruoju. O iš tiesų netoleruoju glitimo! Sudie bandelės, picos ir kiti skanėstai 🙂

Tyrimo rezultatuose galima matyti organizmo imuninės reakcijos stiprumą kiekvienam maisto produktui (tyrimas buvo 108 produktams). Reakcijos suskirstytos į 5 klases. 3 ir 4 klasės rodo atitinkamai stiprią ir labai stiprią imuninę reakciją, 2 klasė– vidutinę reakciją, 0 ir 1 rodo mažą antikūnų kiekį arba nerodo jokios imuninės reakcijos.

EUROLINE FOOD tyrimo rezultatai nerodo diagnozės ir turi būti naudojami tik mitybos koregavimui. Vien tik antikūnų radimas nerodo ligos, bet gali būti susijęs su tam tikrais simptomais. Gavę atsakymus neišsigąskit ir nepulkit daryti skubotų išvadų ar mesti viso netoleruojamo maisto lauk 🙂 Tiesiog tai bus tarsi puiki gairė Jūsų mitybai, galėsite išbandyti atsisakyti labiausiai netoleruojamų produktų ir stebėti, kaip jaučiatės, ar keičiasi savijauta.

Eliminacijos dietos rekomendacija buvo tokia:

  • 4 klasės (labai stipri reakcija) maisto produktai turėtų būti eliminuojami iš mitybos mažiausiai 3 mėnesiams.
  • 3 klasės (stipri reakcija) maisto produktus valgyti ne dažniau kaip kartą per 4 dienas arba sumažinti jų kiekį bent 3 mėnesiams.
  • Esant vidutiniam antikūnų kiekiui (2 klasė) maisto netoleravimas pasireiškia retai.
  • 0 arba 1 klasė rodo normalią fiziologinę būklę.

Dietos pakeitimas ar visiškas vieno ar kelių produktų eliminavimas turi būti kruopščiai planuojamas bei stebimas tam, kad užtikrintų individualius maistinių medžiagų poreikius. Būtent dėl to visą savaitę kruopščiai planavau ko atsisakysiu, ir kuo tuos produktus pakeisiu.

Kokių produktų netoleruoju?

Na o čia linksmiausia dalis 🙂 Pasidalinsiu savo tyrimo rezultatais. Surašysiu tik 3 ir 4 klasės produktus (labai stipri ir stipri reakcija), nes visus kitus planuoju vartoti ir toliau.

Labai stipri reakcija:

  • Kiaušinio baltymas (vištos);
  • Anakardžio riešutai;
  • Baltosios pupelės;
  • Lašiša;
  • Česnakas;
  • Aguonų sėklos;
  • Garstyčių sėklos.

Stipri reakcija:

  • Kvietiniai miltai (glitimas);
  • Ruginiai miltai (glitimas);
  • Spelta (glitimas);
  • Soros;
  • Kiaušinio trynys;
  • Apelsinai;
  • Migdolai;
  • Pistacijos;
  • Cukinija;
  • Bulvės;
  • Raudonasis kopūstas;
  • Kardžuvė.

Produktų nei daug, nei mažai. Išties labai prajuokino kardžuvė, nes niekada gyvenime jos neragavau 🙂

Kokių produktų atsisakysiu?

Pagal rekomendaciją reikėtų atsisakyti produktų, sukeliančių labai stiprią reakciją, ir gerokai sumažinti tuos, kurie sukelia stiprią reakciją. Pagal savo poreikius ir moterišką intuiciją, o gal tiesiog kad pagal zodiaką esu užsispyręs dvynys, po ilgų svarstymų nusprendžiau daryti šiek tiek kitaip 🙂

Visiškai atsisakysiu visų produktų, sukeliančių labai stiprią reakciją. Kiaušinių atsisakysiu pilnai- tiek trynio, tiek baltymo. Taip pat nusprendžiau visiškai atsisakyti kviečių, rugių ir speltos. Likusius produktus, sukeliančius stiprią reakciją, vartosiu tik retomis išimtimis. Na tik nepažadu dėl bulvių, nes nu come on! Atimk iš lietuvio bulves, atimsi gyvenimą 🙂

Išties labai liūdna, nes tiek kiaušinius, tiek lašišą tiesiog dievinu. Česnakas mano virtuvėje yra kasdieninis palydovas, jį dedu visur ir visada. Anakardžius su migdolais taip pat labai mėgstu, naudoju jų sviestus, bet dabar stengsiuosi juos keisti kitais riešutais.

Įdomūs faktai

Labai įdomu buvo tas, jog aš netoleruoju glitimo (kviečių, rugių, speltos), bet visiškai toleruoju gliuteną! Visada maniau, jog glitimas ir gliutenas yra vienas ir tas pats dalykas, tik glitimas yra kažkoks mandresnis gliuteno lietuviškas vertimas 😀 Pasirodo yra skirtumas!

Gliutenas yra glitimo sudedamoji dalis. Maisto pramonėje dažniausiai galime aptikti glitimo, susidariusio iš gliuteno ir gliadino, baltymų mišinio. Šis mišinys yra prisijungęs prie krakmolo. Apie 80% kviečio grūdo baltymų sudaro mišinys iš gliadino ir gliuteno. Šis baltymų mišinys yra netirpus, todėl jį galima pašalinti iš grūdo, išplaunant švariu vandeniu krakmolą. (Informaciją paėmiau iš čia, galite paskaityti plačiau).

Išties džiaugiuosi, jog pasidariau šį tyrimą. Matant rezultatus prieš akis, popieriuje, lengviau imtis žingsnių ir koreguoti savo mitybą. Taip pat tas paskatino mane plačiau domėtis maisto netoleravimu, įvairiais terminais, taip pat ieškoti naujų produktų, galinčių pakeisti visus kvietinius, ruginius ir speltos miltus bei produktus.

Per šį trumpą laiką išmokau vieno: skaityti etiketes. Gliuteno (kviečių) galima rasti net tokiuose produktuose kaip sojų padažas, sultinio kubeliai, avižos. Nors avižos ir kai kurios kitos kruopos neturi gliuteno, jos gali būti auginamos/gabenamos/pakuojamos tokioje aplinkoje, kurioje gali būti gliuteno.

Taigi aš mokausi toliau ir bandau rasti alternatyvų, kuriomis būtinai su jumis pasidalinsiu! Jau prisipirkau įvairiausių miltų, makaronų, sojų padažo ir kitų produktų be gliuteno – bandysiu viską išmėginti ir žiūrėti, kas skanu, kas nelabai. Būtinai apie produktus be gliuteno bei kuo keičiu kiaušinius įvairiuose patiekaluose ir kepiniuose parašysiu sekančiuose tinklaraščio įrašuose.

Jeigu ką domina šis tyrimas, klinikoje Antėja laboratorija šiuo metu taikoma 20% akcija. Su tyrimu gausite ir nemokamą gydytojo konsultaciją telefonu arba klinikoje, kaip Jums patogiau.

Būkime sveiki ir energingi! 🙂

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *