Sveikesnis moliūgų pyragas be gliuteno su maskarponės glaistu

Moliūgų pyragas be gliuteno

Kai lieka pusė moliūgo ir nežinome ką su juo daryti, kodėl gi neišsikepus pyrago, kvepiančiu Kalėdomis? Šis pyragas buvo mano pirmasis pavykęs kepinys be gliuteno 🙂 Kaip jau žinote, neseniai man buvo nustatytas gliuteno netoleravimas, tad pradėjau ieškoti naujų būdų, kaip tebevalgyti kepinius ir įvairius skanėstus, kuriems įprastai naudojami kvietiniai miltai.

Pyragą kepiau be gliuteno, tačiau jeigu jį toleruojate, avižinius miltus galite keisti įprastais kvietiniais- tokiu atveju galite nenaudoti tapijokos krakmolo. Kepiniuose gliutenas turi būti keičiamas kitu tirštikliu, kuris skatintų tešlos sukibimą, kitu atveju kepiniai gali ir nepavykti 🙂 Paprastai gliutenas keičiamas ksantano derva, bet aš naudoju kitas alternatyvas, tokias kaip kukurūzų krakmolas, tapijokos krakmolas, agar agar, chia sėklos, želatina, gysločio luobelės.

Šį aromatingą moliūgų pyragą kepsim tol, kol bus moliūgų! Skonis puikus, o pats pyragas tiks tiek vėsiems rudens vakarams praskaidrinti, tiek laukiant Kalėdų! 🙂

Ingredientai

  • 250 g. avižinių miltų;
  • 1 a. š. cinamono;
  • 1/2 a. š. maltų gvazdikėlių;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • Žiupsnis druskos;
  • 1 a. š. tapijokos krakmolo;
  • 150 g. rudojo cukraus;
  • 200 ml kokosų aliejaus;
  • 4 kiaušiniai;
  • 500 ml moliūgų piurė;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto.

Glaistui:

  • 150 ml plakamosios grietinėlės;
  • 150 g. maskarponės sūrio;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto;
  • 2 v. š. klevų sirupo.

Gaminimo eiga

  1. Miltus sumaišome su cinamonu, gvazdikėliais, kepimo milteliais ir druska.
  2. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi, ištirpintu kokosų aliejumi ir vanile. Į pabaigą supilame moliūgų piurė ir dar kartą gerai išmaišome. Miltus supilame į kiaušinių masę ir gerai išmaišome.
  3. Kepimo formą patepame kokosų aliejumi, supilame tešlą ir dedame pyragą į 180 °C orkaitę kepti 40 minučių.
  4. Grietinėlę, vanilę, klevų sirupą ir maskarponę supilame į dubenį ir viską gerai išplakame- turi gautis standus kremas.
  5. Iškepusį ir atvėsintą pyragą aptepame maskarponės glaistu, papuošiame ir patiekiame.

Pyragą rekomenduoju laikyti šaldytuve, o prieš patiekiant trumpam palikti pastovėti kambario temperatūroje.

Kaip pasigaminti moliūgų piurė. Moliūgą padaliname ketvirčiais, pašaliname sėklas. Paguldome į skardą žieve į viršų, ir dedame į 200 °C orkaitę kepti 40 minučių. Iškepus paliekame atvėsti, minkštąją dalį išskobiame ir susmulkiname maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Laikome sandariame inde šaldytuve iki keleto dienų.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*