Jautienos didkepsnis su rozmarinu

Tęsiu savo kulinarinius eksperimentus su jautienos didkepsniais, arba tiesiog, kaip dabar populiaru sakyti, steikais. Jau esame išsiaiškinę, jog geram steikui tereikia druskos ir pipirų, užtenka tik atrasti tobulą kepimo laiką. Jokie prieskoniai ar padažai neišgelbės perkepto ar neiškepusio kepsnio.

Šiandienos steikas – sultingas, su rozmarinų sviestu ir storu sluoksniu šviežiai maltų pipirų. Didkepsnį rinkausi su T formos kaulu todėl, kad jis prideda papildomo skonio kepsniui. Taip, ši mėsa yra riebesnė, tačiau man žymiai skanesnė nei liesa jautienos išpjova. Patiekiau su keptomis česnakinėmis bulvėmis – mano firminės 🙂 Be česnako neįsivaizduoju daugumos savo receptų. Plane buvo ir grilinti šparagai, bet jų neradau nei vienoje parduotuvėje! Rytas su stresu, bet pietus visgi išgelbėjau. Kepam!

Ingredientai

Kepsniui:

  • KITCHEN me jautienos išpjovos didkepsnis su T formos kaulu;
  • 1/2 a. š. smulkinto šviežaus rozmarino;
  • 1 a. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. š. sviesto;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Sviestui:

  • 1 a. š. sviesto;
  • 1/3 a. š. smulkinto rozmarino;
  • 1 česnako skiltelė.

 

Gaminimo eiga

  1. Pasiruošiame sviestą. Pirmiausia, sviestą palaikome keletą minučių kambario temperatūroje, kol suminkštės. Įspaudžiame česnaką, įberiame smulkintą rozmariną ir gerai išmaišome. Padedame į šalį.
  2. Kepsnį taip pat palaikome kambario temperatūroje maždaug pusvalandį –  taip tiksliau pasieksime norimą mėsos iškepimą. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Ketaus keptuvėje, kuri yra pritaikyta kepimui orkaitėje, įkaitiname šaukštelį sviesto ir alyvuogių aliejaus. Kepsnį apiberiame druska ir apiberiame storu sluoksniu stambiai maltų kvapniųjų pipirų. Kepsnį kepame iš abiejų pusių po 2 minutes, apiberiame smulkintu rozmarinu ir perkeliame su visa keptuve į orkaitę. Mano kepsnys buvo pilnai iškeptas, jį orkaitėje kepiau 5 minutes. Jei norite vidutinio, kepkite trumpiau.
  3. Išimame kepsnį iš orkaitės, uždedame dalį sviesto, keptuvę uždengiame folija ir paliekame 5 minutėms. Kepsnį patiekiame su likusiu sviestu.

Didkepsnį patiekiau su bulvytėmis. Jas kepiau orkaitėje su odele, apšlaksčiusi alyvuogių aliejumi, įspaudusi šiek tiek česnako ir pagardinusi mano mylimiausiais prieskoniais – druska ir pipirais.

Norit pasakysiu paslaptį? Sviestas, riebalai, bulvės ir visa kita kas yra natūralu, tikrai nėra nesveika 🙂 Svarbiausia yra produkto kiekis ir kaip dažnai jį naudoji. Dažnai girdžiu kad bulvė, miltai ar sviestas yra didžiausias nuodas, o tas tiesiog kelia šypseną 🙂 Natūralus maistas nėra nuodas, juo tapti gali nebent nekontroliuojami kiekiai. Žmogaus organizmui reikia įvairaus maisto. Žinoma, kiekvienas turime savo požiūrį tiek į sveiką mitybą tiek į kitus dalykus, kurio greičiausiai niekas nepakeis. Mano požiūris – protas virtuvėje!

Na o kepsnį kepiau pilnai, nes man tokie patys skaniausi.

Jei kam kiltų klausimas, kodėl kepti baigiame orkaitėje.. Keptuvėje kepsnį tik šiek tiek apskrudiname, o kepdamas orkaitėje jis tampa žymiai sultingesniu.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*