Avienos kebabas kofta

Avienos kebabas kofta

Bent kartą per savaitę savo mitybą paįvairinu ne tik įvairia žuvimi, bet ir mėsa. Nors vištiena ir lašiša yra mano palydovės numeris 1, tikiu, kad įvairovė mums yra tiesiog būtina. Dažnai prisibijodavau dalykų, kurių net nenutuokdavau kaip reikia gaminti, bet čia ir yra pats įdomumas. Kaip sugalvoti greitai paruošiamą, nesudėtingą patiekalą, kurį pasigamintų kiekvienas? Žinau tą jausmą, kai žiūri į sudėtingą receptą arba nuostabaus grožio patiekalo nuotrauką, ir tiesiog nepasitiki savo jėgomis. Su praktika pamažu dingo baimės eksperimentuoti, nebijoti klysti, ir bandyti viską, ko anksčiau nuoširdžiai prisibijodavau.

Panašiai ir su aviena. Pradėjau nuo ėrienos, o pamačiusi kad mėsa išties puikaus skonio, ir nieko sudėtingo ją paruošti nėra, drąsiai tiesiau ranką link avienos. O kas blogiausio gali nutikti? Paruošiu neskaniai? Tada bandysiu dar kartą. Tol, kol gausis skaniai 🙂

Koftas gaminau pirmą kartą, bet rezultatas toks, kad vietoje planuotos vienos, suvalgiau visas 2! Prie jų derinau orkaitėje keptas morkytes, salotas ir lengvą jogurto padažą.

Avienos mėsa ir morkytės iš Ilzenbergo dvaro krautuvėlės, įsikūrusios Vilniuje, Ogmios mieste. Ši parduotuvė mane žavi ne tik tuo, jog jų vardo prekės atkeliauja tiesiai iš ūkininkų, bet ir tuo, jog jos nėra masinės gamybos. Įsivaizduokit: atėjau maltos jautienos, kita pirkėja spėjo paskutinę pakuotę paimti man prieš nosį, ir spėkit ką? Nebeliko! Bet kad tokių siurprizų nebūtų, su jais galima susitarti, ko tau konkrečiai reikės, ir užėjęs į parduotuvę tikrai viską rasi. Ir viskas šviežia, tiesiai iš ūkių. Nuo pieno produktų, daržovių, iki šviežios mėsos, kruopų, uogienių ir visko, ką paprastai gali gauti iš ūkininkų. Smagu, kai morkos kvepia morkomis, o mėsa turi mėsos kvapą 🙂 Visada esu už tokius verslus, kurių dėka galiu valgyti skaniai ir sveikai.

O dabar prie koftų. Paruošimas super lengvas, tad pasirūpiname aviena ir pirmyn!

Ingredientai

Koftoms:

  • 500 g. smulkintos avienos;
  • 1 baltasis svogūnas;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 v. š. smulkintų petražolių;
  • 1 v. š. smulkintų kedro riešutų;
  • 1 a. š. druskos;
  • 1 a. š. juodųjų pipirų;
  • 1 v. š. malto kumino;
  • 1 a. š. čili dribsnių.

Morkoms:

  • 1 morka;
  • Druska;
  • Pipirai;
  • Raudonėlis;
  • Alyvuogių aliejus.

Padažui:

  • Graikiškas jogurtas;
  • Šlakelis citrinos sulčių;
  • Česnako skiltelė;
  • Druska;
  • Pipirai.

Gaminimo eiga

  1. Į dubenį sudedame maltą avieną, įtarkuojame svogūną su česnaku ir suberiame visus prieskonius kartu su kedro riešutais. Viską gerai išmaišome, formuojame mėsą į cepelino formas ir veriame ant medinių iešmelių. Viską palaikome valandą šaldytuve, kad sutvirtėtų.
  2. Morką supjaustome juostelėmis ir dedame į kepimo skardą. Apšlakstome aliejumi, apiberiame prieskoniais ir kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Kepame 25 minutes.
  3. Padažo ingredientus sumaišome, įmaišome smulkintą česnaką.
  4. Koftas kepame 200 °C orkaitėje. Grilio rėžime apie 10 minučių, arba įprastame 15-20 minučių, tol kol mėsos paviršius įgaus gražią rudą spalvą.

Patiekiame su keptomis morkomis, šviežiomis salotomis, padažu, citrinos skiltelėmis arba pitos duonele. Koftą galima dėti tiesiai į pitą, pridėti salotų, šviežių daržovių ir aplieti padažu. Arba valgyti taip, kaip leidžia Jūsų fantazija 🙂

Avienoje gausu vitaminų: kalio, geležies, jodo, magnio, B grupės vitaminų. Taip pat ji yra puikus geležies šaltinis, kurios su maistu paprastai gauname nepakankamai. Vienintelis šios mėsos minusas, bent jau man, yra jos riebumas. Aviena labai riebi, o riebios mėsos privengiu. Tačiau visada esu už balansą: nedidelis kiekis tikrai nepakenks, tad vietoje 5 koftų suvalgau tik vieną. Taip pat šios mėsos privengdavau dėl jos kvapo, bet priderinus tinkamus prieskonius, jo beveik nesijaučia. Su aviena puikiai dera kuminas, česnakai, pipirai.

Avienos kofta

Arba tiesiog nieko nelaukę, kimbame į darbą.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*