Sultingiausias pasaulyje keptas viščiukas

Pradėkim nuo to, kad viščiuką marinavau pasukose. Tiems, kas su pasukomis dar nesusidūrė, tikrai nebijokit. Tai  pieno subproduktas, kurio dažnai nenaudojame, bet jis tikrai egzistuoja ir tobulai tinka vištienos marinavimui. Pasukos išgaunamos gaminant sviestą. Šiuolaikinėje virtuvėje jos jau žymiai rečiau naudojamos, negu jas naudodavo mūsų seneliai ir proseneliai, bet pramonėje jos dažnai dedamos į varškę, ledus arba sūrius. Pasukų rasite prekybos centruose, pieno produktų skyriuose, greičiausiai šalia kefyro arba pieno.

Šį kartą kepiau rudąjį kaimišką viščiuką. O kaip buvau pasiilgusi to skonio! Vaikystėje visada valgydavau tik naminę paukštieną, tad mintimis grįžau į senas, gero ir kokybiško maisto dienas. Dabar parduotuvėse įprastai perkame mėsinius, pramoniniu būdu užaugintus viščiukus. Jie mėsingesni, bet skonis nuo kaimiško rudojo viščiuko skiriasi. Šie rudieji viščiukai auga laisviau, maitinasi geresniu maistu, o auga be streso. Sakoma, kad to gyvūno mėsa, kuris buvo augintas laisvai ir be streso, yra geresnė. Rudąjį viščiuką užsisakiau iš Merkio Produktai, na o jei norit jį pamatyti prieš perkant gyvai, užsukite į Pilnas puodas krautuvėlę Vilniuje.

Ilgiau nelaukusi dalinuosi šiuo receptu. Vištiena tirps burnoje, tik turėkite omenyje, kad pasukos turi lengvo rūgštumo, tad mėsoje jis tikrai jausis.

Ingredientai

  • rudasis viščiukas;
  • 2 puodeliai pasukų;
  • Jūros druskos;
  • Maltų pipirų;
  • Šakelė rozmarino;
  • Šakelė čiobrelio;
  • Šakelė šalavijo.

Gaminimo eiga

  1. Paruošiame viščiuką, surišame kojas. Įtriname prieskoniais, o likusius prieskonius suberiame į pasukas.
  2. Viščiuką įdedame į didelį šaldymui skirtą maišelį, užpilame pasukomis su prieskoniais, sandariai uždarome ir dedame į šaldytuvą. Geriausia leisti marinuotis 24 valandas, arba per naktį.
  3. Orkaitę įkaitiname iki 190 °C. Viščiuką išimame iš maišelio, pašaliname marinato perteklių ir paguldome į kepimo skardą.
  4. Viščiuką kepu 20 minučių. Apverčiu, ir iš kitos pusės kepu dar 20 minučių. Kai viščiukas išsausėja, aptepu pasukų marinatu. Taip dariau keletą kartų. Galiausiai viščiuką perkeliu ant grotelių, jį paguldydama krūtinėle į viršų. Kepu dar 20 minučių, vis aptepdama marinatu. Grotelės puikiai tinka norint kad visi nereikalingi riebalai nulašėtų, o vištienos odelė būtų traški iš visų pusių.
  5. Iškepusį viščiuką išimame iš orkaitės, lengai aptepame alyvuogių aliejumi ir uždengiame folija. Palaikome 10-15 minučių, ir tik tada pjaustome.

Vištienos kepimo laikas priklausys nuo viščiuko dydžio. Taip pat, kuo dažniau viščiuką aptepsite marinatu, tuo didesnis šansas kad jis vietomis neapdegs (kaip nutiko man) ir turės tolygesnę rudą spalvą.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*