Sūriu įdaryti portabella grybai

Mėlynuoju sūriu įdaryti portabella grybai

Ir vėl apsilankiau sūrių karalystėje Masters of Cheese (Vilniuje, Ogmios mieste), surasti gero sūrio naujam iššūkiui. Šiandieną norėjosi kažko nekasdienio, sodraus skonio, įdomiai atrodančio. Pasirinkau prancūziškąjį karvės pieno sūrį su mėlynuoju pelėsiu, tikėdamasi gaminti keptus pyragėlius su figomis, tačiau netikėtai užsisvajojau apie mėlynuoju sūriu įdarytas portabellas, ir niekaip negalėjau jų išmesti iš galvos 🙂

Masters of Cheese yra specializuota tikrų, kokybiškų sūrių ir prie jų derančių gėrimų parduotuvė. Be galo džiaugiuosi turėdama galimybę su jais bendradarbiauti ir parodyti, kad sūriais galima ne tik užkandžiauti, bet ir kuo puikiausiai integruoti į mūsų kasdienius receptus, suteikiant patiekalui ypatingo skonio. Ten net pirkti sūrį yra žymiai smagiau nei prekybos centre, nes ne tik atpjauna, matai ką perki, bet ir mielos pardavėjos atsako į visus iškilusius klausimus. Sužinai iš kur sūris atkeliavo, kiek laiko buvo brandintas, ir jeigu nelabai gaudotės, kur ir koks sūris tinka, merginos mielai paaiškins.

Prancūziškasis Bleu d’auvergne sūris brandinamas drėgnuose rūsiuose mažiausiai 4 savaites. Lyginant su kitais pelėsiniais sūriais, šis ne toks sūrus, sviestinės tekstūros, skonis švelnesnis. Naudojam užkandžiuose, padažams, salotoms, taip pat puikiai dera su makaronais.

Orkaitėje keptas sūris pasidaro itin minkštas, o sukombinuotas kartu su rikota jis tiesiog tirpsta burnoje, suteikdamas šiam patiekalui nepakartojamo skonio.

Ingredientai

  • 3 portabella grybai;
  • 90 g. karvės pieno sūrio su mėlynuoju pelėsiu  “Bleu d’auvergne“;
  • 4 v. š. rikotos sūrio;
  • 60 g. japoniškųjų Panko džiūvėsėlių;
  • Žiupsnis druskos;
  • Maltų juodųjų pipirų;
  • 2 čiobrelio šakelės;
  • 1 rozmarino šakelė;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1/2 mažo raudonojo svogūno;
  • 4 v. š. smulkintų petražolių.

Gaminimo eiga

  1. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C.
  2. Pašaliname grybų kotelius, o pačius grybus nuplauname ir švariai išvalome.
  3. Grybus dedame ant kepimo popieriumi patiestos skardos kepurėle į viršų. Kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol išgaruos vanduo. Grybus išimame iš orkaitės ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
  4. Česnaką ir svogūną susmulkiname, apkepame keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus kol suminkštės, ir leidžiame atvėsti.
  5. Dubenyje sumaišome rikotą su didžiąja dalimi mėlynojo sūrio ir petražolėmis. Maišome tol, kol gausime pastą. Įberiame pipirų, druskos, čiobrelio ir rozmarinų, dar kartą išmaišome. Paruoštu sūrio įdaru kemšame grybus.
  6. Dubenėlyje sumaišome džiūvėsėlius, kepintą svogūną su česnaku, ir likusį mėlynąjį sūrį. Viską gerai išmaišome rankomis, sūrį sutrupiname ir leidžiam gerai susimaišyti su džiūvėsėliais. Paruoštais džiūvėsėliais apiberiame grybų viršų.
  7. Grybų šonus šiek tiek patepame alyvuogių aliejumi, ir dedame į orkaitę kepti 15-20 minučių arba tol, kol grybai suminkštės, bet vis dar laikys tvirtą formą.

Iškepusius grybus patiekiama karštus, papuošiame daigais arba kitais žalumynais.

Įdaryti portbella grybai

Itin svarbu grybus iš orkaitės išimti laiku: kol viršus neapdegė, ir pats grybas per daug nesuminkštėjo. Tikslus kepimo laikas, žinoma, priklausys nuo grybų dydžio. Sūriui užtenka sušilti ir lengvai išsilydyti.

Kalbant apie pačius portabella grybus, iš esmės jie yra tiesiog dideli rudieji pievagrybiai. Gera naujiena, jog juose nėra cholesterolio, yra daug vitamino D, B grupės vitaminų bei mineralų, tokių kaip kalis, geležis, varis ir selenas.

Tad nenuvertinkime šių grybų, drąsiai juos derinkime su mėlynuoju sūriu ir mėgaukimės fantastišku patiekalu!

Orkaitėje kepti sūriu įdaryti portabella grybai

Sukurta su Masters of Cheese.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*