Keptos saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės, kitaip- batatai, yra viena geriausių madų, atkeliavusių į Lietuvą. Jas valgėm ir virtas, ir keptas, ir įdarytas, gaminom bulvių košę bei įvairiausius desertus. Tai tiesiog pasakiška daržovė, kuri dera daug kur ir su daug kuo. Vitamino A gausa tiesiog kviečia mus valgyti šias bulves kuo dažniau. O kur dar kiti privalumai! Jei dar nebandėt, pasiskaitykit apie batatų teikiamą naudą ir bėkit gamint kažką skanaus. Pavyzdžiui, bulvytes fri su rozmarinu 🙂 Jų pirmą kartą paragavau greito maisto restorane, užsisakiusi prie mėsainio vietoje tradicinių bulvyčių. Ir niekaip nenustoju jų valgyti!

Ingredientai

  • 2 saldžiosios bulvės;
  • Druska;
  • Rozmarino šakelė;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • Kitų prieskonių pagal skonį: česnako, pipirų, paprikos.

Gaminimo eiga

  1. Bulves nuplauname, nušveičiame šepečiu ir supjaustome pailgomis lazdelėmis. Geriausia jas pjaustyti apie 1/2 cm skersmens.
  2. Kad bulvytės būtų kuo traškesnės, lazdeles pamerkiame į šaltą vandenį, kuriame jas laikysime apie 50 minučių. Tai padės daliai krakmolo pasišalinti iš bulvių, taip suteikiant joms daugiau traškumo. Bulvytes nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
  3. Bulvytes sudedame į dubenį, užpilame šaukštą aliejaus ir išmaišome. Dedame rozmariną ir kitus prieskonius (jei naudojate papildomai)- aliejus padės skoniui įsigerti į bulves.
  4. Bulvytes dėliojame ant įkaitintos, kepimo popieriumi patiestos skardos, tarp kiekvienos palikdami tarpelius. Įkaitinta skarda padės užtikrinti maksimalų bulvyčių traškumą.
  5. Kepame 30-40 minučių 200 °C temperatūroje, priklausomai nuo bulvyčių storio ir orkaitės. Įpusėjus kepti, bulvytes apverčiame.
  6. Bulvytėms iškepus, išjungiame orkaitę ir bulvytes joje paliekame 10-čiai minučių. Bulvytėms pravėsus, pagardiname druska ir skanaujame.

Norint kad bulvytės būtų traškios, arba bent jau ne itin minkštos, labai svarbu kepti kuo mažiau jų vienu metu. Taip pat druską būtina užberti tik bulvytėms iškepus, kitaip jos greitai suminkštės. Geriausia kepti orkaitės viršuje.

Kepdama šias bulvytes supratau, jog kiekviena smulkmena yra labai svarbi. Vos tik kažką praleisi, bulvytės suminkštės. Minkštos taip pat skanu, tik, žinoma, tekstūra skiriasi nuo traškių.

Kai neturiu laiko, arba saldžiąsias bulves kepu pietų dėžutėms, tiesiog supjaustau kubeliais ir kepu iškart su visais prieskoniais ir druska. Svarbiausia- sveika ir greitai paruošiama 🙂

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*