Šiaurės jūra šį kartą mane pradžiugino šviežia auksaspalve dorada. Jeigu mano tinklaraštį skaitote gan ilgai, tikriausiai jau žinote, kad itin vertinu kokybišką žuvį. Dorada buvo mano metų atradimas, ir nuo tada ją valgau kas mėnesį. Daili, egzotiška, specifinio skonio. Tiesiog nepakartojama. O kaip ji gerai atrodo lėkštėje! Nuotrauką galite pamatyti mano Instagram paskyroje Skaniai_sveikai. Beje, prie dorados tiesiog nuostabiai dera alyvuogių salotos su raudonėliais, kurias ir gaminsime.
Šią žuvį ir ne tik rasite šviežios žuvies ir jūros gėrybių parduotuvėje Šiaurės jūra, įsikūrusioje Vilniuje, Ogmios mieste. Apie juos jau šiek tiek užsiminiau, kai gaminau spalvingąją paeliją. Kad ir kokią gurmanišką vakarienę sugalvotumėte, visus pagrindinius produktus tikrai rasite būtent čia. Svarbiausia, jog šviežių jūros gėrybių pasirinkimas platus, tad ir patiekalas gausis aukščiausios klasės. Visai kaip ir mano dorada.
Keliaujam prie recepto. Doradą kepiau tik vieną, tad jei kepsite kelias, proporcingai pakeiskite ingredientų kiekį.
Ingredientai
Doradai reikės:
- 1 dorada (400 g.);
- 1/2 citrinos;
- 3 šakelės rozmarino;
- 1 česnako galva;
- 1 a. š. džiovintų čiobrelių, baziliko ir raudonėlių;
- Maltų juodųjų pipirų;
- Jūros druskos;
- 2 a.š. alyvuogių aliejaus.
Alyvuogėms:
- Kalamata alyvuogių;
- Žaliųjų alyvuogių;
- Šlakelis alyvuogių aliejaus;
- Raudonųjų paprikų dribsnių;
- Džiovintų raudonėlių;
- Rozmarino lapeliai.
Gaminimo eiga
- Česnako galvą perpjauname pusiau. Vieną pusę atidedame į šoną, o kitą išlukštename ir česnako skilteles pakepiname keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Prieš baigiant kepti, įmetame šakelę rozmarino ir minutę pakepiname.
- Žuvį išvalome, nuplauname ir įtriname prieskoniais. Šoną įpjauname ir įdedame citrinos skilteles. Į žuvies vidų sudedame kepintus česnakus su rozmarinais, ir šviežią rozmarino šakelę.
- Doradą paguldome ant kepimo popieriumi patiestos skardos, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame kepti 25 minutėms į 200 °C įkaitintą orkaitę.
- Iš alyvuogių pašaliname kauliukus. Alyvuoges sudedame į dubenėlį, apšlakstome alyvuogių aliejumi, įberiame šiek tiek prieskonių ir viską išmaišome. Leidžiame bent keletą minučių pasimarinuoti.
Aliejaus naudojau nedaug, tačiau galutiniam rezultate nei jo, nei padažo netrūko. Žuvis minkšta, sultinga, įsigėrusi citrinų skonio ir rozmarinų bei česnakų aromato.
Šis dorados receptas bene pats geriausias iš kada nors bandytų. Žuvis ne tik skani, bet ir netgi iškepta išlieka reprezentatyvios išvaizdos, tad galima nebijoti vaišinti svečius ir puošti stalą šia gražuole.
Skanaus!
Aušra
Sveiki, yra klaidu dorados recepte, pradzioje rasoma jog reikes rozmarino, veliau jis dingsta ir atsiranda ciobrelis…
Oi, ačiū už pastebėjimą, pataisysiu 🙂