Troškintas karpis

Troškintas karpis

Turiu nostalgiją šiai žuviai. Patikėsit ar ne, bet vaikystėje be galo mėgau žvejoti 🙂 Sekdavosi puikiai, dažnai grįždavau su laimikiu. Tad karpis man visiškai ne svetima žuvis, sakyčiau, net labai pažįstama.

Daug kas karpio privengia dėl jo kaulėtumo arba tiesiog, jog tai paprasta, balinė žuvis. Bet ar esate kada ragavę tobulai ištroškinto karpio, o ne šiaip sau keptuvėje pačirškinto? Jo mėsa minkštutė, tirpstanti burnoje. Tiesa, jeigu nenukaulinsit, tikrai bus šiektiek vargo, bet ne tiek daug, jog nebūtų verta išbandyt šio recepto.

Karpių bei kitų lokalių žuvų ir ne tik galite rasti Fiš Kintai parduotuvėse, aš lankausi jų parduotuvėlėje Vilniuje, Ogmios mieste. Man svarbiausia, jog žuvis yra šviežia, kątik pagauta, o ne keliavusi per pusę pasaulio. Kartais nuvertiname vietinę, lietuvišką žuvį, o tikrai nevertėtų- tereikia rasti gerų receptų. Vienu iš jų dalinuosi ir šiandien. Na o jei bijote pirkti visą žuvį, kurią dar reikės išfiletuot, jie turi ir žuvies filė. Bet kadangi aš mėgstu iššūkius, kovojau su visu pilno dydžio karpiu. Gal ir nepavyko pirmą kartą tobulai išfiletuot, na bet svarbu kad buvo skanu.

Ingredientai

  • 1 šviežias karpis;
  • Druskos;
  • Pipirų;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 2 v. š. sviesto;
  • 6 česnako skiltelės;
  • 1 svogūnas;
  • 1/3 puodelio sauso baltojo vyno;
  • 100 g. saulėje džiovintų pomidorų;
  • 1 puodelis pieno;
  • 1/2 puodelio 10% riebumo grietinėlės;
  • 3 puodeliai špinatų lapų;
  • 1/2 puodelio tarkuoto parmezano;
  • 1 v. š. smulkintų petražolių.

Gaminimo eiga

  1. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Karpį išfiletuojame arba supjaustome dideliais gabaliukais kartu su kaulais. Dedame į keptuvę ir kepame iš abiejų pusių po maždaug 3 minutes. Iškepus, perkeliame į lėkštę.
  2. Toje pačioje keptuvėje ištirpiname sviestą. Suberiame smulkintą česnaką ir pakepiname minutę. Suberiame smulkintą svogūną ir pakepiname dar porą minučių. Įpilame vyną ir leidžiame jam užvirti. Daliai vyno išgaravus, suberiame juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus ir troškiname porą minučių.
  3. Sumažiname ugnį. Į keptuvę supilame pieną, grietinėlę, ir maišome iki kol užvirs. Įberiame druskos ir pipirų pagal skonį.
  4. Sudedame špinatus ir iš lėto įmaišome į padažą. Suberiame sūrį ir maišydami troškiname dar minutę.
  5. Žuvį dedame atgal į keptuvę, užpilame padažu, apiberiame smulkintomis petražolėmis, ir patroškiname dar minutę ar dvi.

Rezultate karpis gaunasi itin minkštas ir sultingas. Patiekiame su daržovėmis, salotomis, ryžiais ar kitu mėgiamu garnyru.

Likučius dedame į pietų dėžutes ir valgome sekančią dieną su kitu garnyru.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*