Kaip išvirti birius ryžius

Kaip išvirti birius ryžius

Kaip išvirti birius ryžius. Atrodo kas čia yra, išvirti ryžius moka kiekvienas. Bet ar tikrai? Ar visada jums ryžiai gaunasi birūs? 🙂

Ilgą laiką nemokėjau virti ryžių, visada gaudavosi ryžių košė, arba labai vizualiai nepatrauklūs, sulipę ryžiai. Galiausiai prisiverčiau investuoti kelias minutes, pasidomėti, kaip juos reikėtų virti, ir dabar pastoviai sulaukiu klausimų, kaip aš juos verdu.

Kur ta ryžių virimo paslaptis?

Sakyčiau yra du svarbūs aspektai. Visų pirma, tinkamų ryžių pasirinkimas. Jeigu norite birių, nesulipusių ryžių, rekomenduoju rinktis ilgagrūdžius Basmati ryžius. Jie tinkamiausi tokiam virimui, tinka būti naudojami garnyrui. Renkuosi kiek brangesnius ryžius didesnėse pakuotėse, atkreipiu dėmesį į kilmės šalį, distributorių. Pirmenybę teikiu tiesiai iš Pakistano, Indijos atkeliavusiems ryžiams.

Kai jau išsirenkate ryžius, prieš verdant būtinai juos perplaukite šaltu vandeniu. Šitas žingsnis itin svarbus, kadangi taip nuplausime krakmolingąją ryžių dalį, ir neleisime jiems sulipti.

Na ir dar vienas niuansas, į kurį siūlau atkreipti dėmesį: jokiu būdu ryžių NEMAIŠYKITE. Daug kas daro šią klaidą. Ryžiams visiškai nereikia mūsų intervencijos, nors ir žinau kaip kartais knieti patikrinti ar viskas vyksta pagal planą. Tiesiog uždenkite puodą ir leiskite jiems išvirti patiems, o tuo tarpu išgerkite kavos ar paskaitykite knygą 🙂

Žingsnis po žingsnio receptą su iliustracijomis palieku žemiau.

Ingredientai

  • 1 puodelis ryžių;
  • 2 puodeliai vandens;
  • Žiupsnis druskos.

1 puodelis= 220ml.

Arba kiekį derinkite pagal save, ryžių ir vandens santykis turėtų būti 1:2.

Gaminimo eiga

  1. Ryžius perplauname po šaltu vandeniu 4-5 kartus, arba kol vanduo taps skaidrus.
  2. Į puodą supilame vandenį, suberiame nuplautus ryžius ir palaukiame, kol vanduo užvirs.
  3. Vandeniui užvirus, ryžius gerai išmaišome ir suberiame druską. Puodą uždengiame dangčiu, sumažiname kaitrą iki minimalios ir verdame 10 minučių. Ryžių nemaišome.
  4. Ryžiai jau turi būti sugėrę vandenį, birūs. Paragaujame, ir įsitikinus jog ryžiai pilnai išvirę, nukeliame puodą nuo kaitlentės.

Dar vienas patarimas: geriausia yra ”pagauti” tą momentą, kai ryžiai dar nėra sugėrę viso vandens. Kad tas pavyktų, bandykite virti 9 minutes vietoje 10, arba keiskite kaitinimo stiprumą.

Jeigu ryžiai sugeria visą vandenį ir per daug išsausėja, jie ims lipti. Ypač tokiu atveju, jei ilgiau palaikysite uždengtą puodą, o ne patieksite ryžius vos tik nukėlus puodą nuo kaitlentės.

Kaip ir sakiau pradžioje, ryžių virimas nėra toks paprastas dalykas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Eksperimentuokime ir mokykimės šio ryžių virimo meno! 🙂

Neseniai gaminau vištieną, kurią patiekiau su šiais biriais ryžiais, buvo nuostabu! Pasižvalgyti galite čia.

Skanaus!

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *