Kaip palengvinti maisto ruošimą?

Tikriausiai visi žinome tą jausmą, kai grįžtame po darbo, ir bijome net pagalvoti, kaip viską reikės pjaustyt, virt, kept, ir praleist vakarą virtuvėje. Kartais tiesiog būna tokių dienų ar savaičių, kai į virtuvę eiti visai nesinori. Tokiomis dienomis variantai yra keli: nevalgyti, užsisakyti vakarienę į namus, nusipirkti jau paruoštą vakarienę iš parduotuvės, arba būti pasiruošus maisto produktus taip, kad pasigaminti vakarienei užtruktumėte gerokai trumpiau. Būtent pastarąjį variantą renkuosi aš.

Ką reiškia pasiruošti maisto produktus? Tiesiog padaryti taip, kad gaminti būtų lengviau, ir virtuvėje užtruktumėte žymiai trumpiau. Visų pirma, reikėtų apgalvoti ką valgysite kelias dienas į priekį, ir nusipirkti produktus. Geriausia pasiruošti ne tik pagrindiniams valgymams, bet ir sveikiems užkandžiams.

Kai maisto produktus jau turime, pasirūpiname dėžutėmis. Šį kartą rinkausi talpias Ernesto trijų dydžių dėžutes iš Lidl Lietuva. 2.7 l dėžutės talpina mano žiedines daržoves, 1.5 l jau išvirtą maistą, na o 0.5 l – užkandžius. Dėžutės pagamintos Šveicarijoje, itin talpios ir kokybiškos, tad maistas ilgai ir saugiai gali išbūti šaldytuve. Gera žinia ta, kad plauti jas galima ir indaplovėje. Taip pat jas galima naudoti kaip priešpiečių dėžutes. Na o dabar šiek tiek plačiau apie tai, ką dedu į dėžutes ir kodėl.

Grįžusi po darbo tikrai nelaukiu, kada gaminsiu vakarienę. Ypač silpna pasidaro pagalvojus, kad reikės kažką pjaustyti ar tarkuoti. Ypač bijau morkų ir kopūstų- dažniausiai jie mano šaldytuve taip ir pabaigia gyvenimą net nepaliesti. Vieną dieną pagalvojau, kaip būtų galima pasilengvinti gyvenimą, ir nusprendžiau, kad produktus būtų gerai nuplauti, supjaustyti, ir viską sudėjus į indelius laikyti šaldytuve iki keleto dienų, taip kad prireikus galėčiau turėti jau supjaustytą ar tiesiog paruoštą naudojimui produktą. Nusipirkau produktų, kuriuos planavau naudoti artimiausiomis dienomis, ir gavau štai tokį rezultatą:

Brokolius su kalafiorais nuploviau, supjausčiau žiedeliais, nusausinau ir sudėjau į didžiąsias Ernesto dėžutes. Kalafioras vėliau keliavo tiesiai į puodą, iš kurio gavosi sriuba, o brokolis tapo virtu garnyru prie mėsos. Saldžiąją bulvę nulupau, nuploviau, supjausčiau, o vėliau ši oranžinė gražuolė keliavo tiesiai į orkaitę. Tereikėjo šlakelio aliejaus ir prieskonių.

Lygiai taip pat pasiruošiau ir paprikas su pievagrybiais. Pievagrybiai vėliau tapo gardžiu padažu, o paprikos buvo panaudotos meksikietiškoms fajitoms. Tereikėjo paskirti šiek tiek laiko vieną dieną, kad visas kitas dienas sutaupyčiau tiek laiko, tiek nervų! Taip pat susitarkuoju ir kopūstus su morkomis, laikau atskiruose indeliuose, o kai prireikia, greitai susimaišau salotas. Viskas ką tereikia daryt, tai pasigamint padažą.

Na o dabar smagesnė dalis- užkandžiai. Jiems idealiai tinka mažosios Ernesto dėžutės, ypač uogoms. Kas gali būti geriau užkandžiui, nei šviežios uogos? Manau kad nieko, nebent riešutai.

Problema su mano uogomis būna ta, kad kartais tiesiog neprisiruošiu jų nusiplaut ir tiesiog pasiimt valgymui, tad jos greitai sugenda. Šį kartą į situaciją pažvelgiau šiek tiek kitaip. Šilauoges nuploviau, dalį jų sudėjau į dėžutę, uždariau, padėjau į šaldytuvą ir nusiteikiau taip, kad tai bus mano užkandžių dėžutė. Ir žinot ką? Padėjo! Dėžutę vis prisimindavau, išsitraukdavau iš šaldytuvo ir valgydavau uogas dienos metu. Ir nežinau kas konkrečiai padėjo- nusiteikimas, nuplautos uogos ar patogi dėžutė. Gal viskas kartu? Dabar tiesiog džiaugiuosi, kad maistas nebegenda, ir yra greičiau suvalgomas.

Užkandžiam taip pat idealiai tinka morkytės, agurkai ar kitos jūsų mėgiamos daržovės. Dažnai bent jau man problema būna ta, kad tiesiog tingiu jas nusiplaut, todėl ir nevalgau. Bet kai viskas jau paruošta dėžutėse, telieka pasiimt dėžutę ir valgyt, nesvarbu ar namie, ar kažkur kitur, turint dėžutę su savimi. Galiausiai, tiesiog įsidėkite riešutų.

Šviežias lietuviškas agurkėlis gali tapti pačiu geriausiu užkandžiu. Beje, karštą vasaros dieną pabandykit užsišaldyti žaliųjų vynuogių- jos geriau nei ledai!

Ir galiausiai, galite tiesiog išsivirti tam tikrų produktų, kuriuos naudosite įvairiuose patiekaluose keletą dienų. Aš dažnai išverdu vištienos krūtinėlę, ją suplėšau, o vėliau panaudoju sumuštiniuose, salotose ir kituose patiekaluose. Ir tai ne viskas- iš sultinio išverdu sriubą. Taip pat mėgstu išsivirti ruduosius ryžius. Jie verda gan ilgai, tad išverdu vieną kartą, o naudoju net kelias dienas.

Štai toks mano maisto pasiruošimas. Apsiperku, paskiriu valandėlę viskam supjaustyti, išvirti, nuplauti ir sudėti į dėžutes. Jeigu neplanuoji kažkokios ypatingos vakarienės, paprastam sveikam maistui būtent toks pasiruošimas idealiai tinka. Grįžus po darbo galima daugiau laiko skirti sau, šeimai, ar kitiems maloniems dalykams.

Maistas keliauja į šaldytuvą, o aš- skaityti geros knygos 🙂

Primenu, kad šias Ernesto dėžutes galite įsigyti visose Lidl Lietuva parduotuvėse nuo Rugpjūčio 9d. Na o vienas laimingasis laimės šių dėžučių rinkinį mano Facebook paskyroje.

Skanaus!

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *