Maisto paruoštukai: kad visada būtų ką valgyti

Maisto paruoštukai pasitarnauja atėjus netikėtoms aplinkybėms: reikia greitai čia ir dabar kažką pavalgyti, o laiko gaminti nėra. Galbūt vaikas nori valgyt DABAR, arba, kaip mano atveju, ruošiuosi vykti gimdyti, ir noriu kad kol manęs nebus namuose, vaikas būtų pamaitintas kuo sveikesniu maistu, o ne virtomis dešrelėmis.

Pradėsiu nuo to, jog įprastai jau pagamintų patiekalų nešaldau, nes mūsų šeimoje yra itin vertinamas šviežiai pagamintas maistas, šaldytas nėra mėgiamas. Dėl šios priežasties nei kotletų, nei kepsnių, vaflių ar dar kažko ”rimtesnio” nešaldau, renkuosi tik tai, kas atšildžius yra skanu.

Kokius patiekalus pasiruošti?

Kadangi paruoštukus darau daugiausiai dėl vaiko, mano pasirinkimai tokie:

  • Varškėtukai (šaldau, vaiko labai mėgiamas maistas, išverda itin greitai);
  • Padažai (šį kartą užsišaldžiau daug savo firminio brokolių ir anakardžių padažo bei Bolognese padažo su jautiena);
  • Granola (įvairiausių rūšių, čia labiau man ir vyrui).

Šie variantai man skaniausi ir patogiausi, nes:

  • Užtruksit vos minutę pasiruošti pusryčius, t.y. subert granolą į savo mėgiamą jogurtą, pagardint vaisiais;
  • Jei jūsų vaikas dievina makaronus taip, kaip maniškė, šie šaldyti padažai bus tikras išsigelbėjimas ir mielai bus suvalgyti 🙂 Užtenka juos įdėt į keptuvę, pašildyt ir smaišyt su makaronais, galbūt pagardint sūriu. Viskas!

Bolognese padažas tiks makaronams, lazanijai. Brokolių ir anakardžių padažą taip pat naudoju makaronams, bet jis puikiai tiks pagardinti ir kitus patiekalus, pvz. troškinį.

Brokolių ir anakardžių padažas

Ingredientai

  • Brokolis;
  • Grietinėlė;
  • Tarkuotas kietasis sūris (naudoju ”Džiugo”);
  • Anakardžiai;
  • Česnakas;
  • Juodieji pipirai;
  • Druska.

Gaminimo eiga

  1. Brokolio žiedelius apverdame pasūdytame vandenyje tol, kol suminkštės, bet neperverdame- jie turėtų likti lengvai traškūs.
  2. Brokolius dedame į maisto smulkintuvą, užpilame grietinėle, dedame keletą šaukštų kietojo sūrio, pusę saujos anakardžių, skiltelę ar dvi česnako, šiek tiek pipirų ir druskos (jeigu trūksta).
    Viską sutriname iki vientisos konsistencijos.
  3. Išverdame makaronus, juos sumaišome su paruoštu brokolių padažu. Patiekiame apibėrę sūriu.

Anakardžius galime pamirkyti kelias valandas arba per naktį, taip organizmas turėtų įsisavinti daugiau maistinių medžiagų. Prieš valgant riešutus visada naudinga juos pamirkyti 🙂 Skubant naudoju ir nemirkytus.

Varškėtukai

Senas, geras, nepamainomas receptas! Valgyt galima tiek su jogurtu, tiek su uogiene, uogom, tyrelėm, dažnai patinka tiek patiem mažiausiem, tiek ir vyresniem. Mano dukrytei varškėtukai yra vienas jos TOP patiekalų, niekada neatsisako, todėl visad jų prigaminu daug ir užšaldau. Prireikus, turim pusryčius per 5 minutes!

Varškėtukų receptą rasite čia. Dideli, purūs, verdant neišsileidžia.

Granola

Granolų receptų turiu įvairiausių, visiems skoniams ir norams 🙂 Pabandysiu pasidalinti receptais pagal sezonus ir skonį:

Pagrinde ją valgau su natūraliu jogurtu arba chia pudingu. Pastarąjį pasigaminsite labai paprastai, tiesiog sėklas užpilkite augaliniu pienu arba sumaišykite su jogurtu, ir palikite šaldytuve išbrinkti (geriausia pernakt).

Bolognese padažas

Visiems žinomas, nuostabaus skonio mėsos padažas su pomidorais. Originalų receptą šiek tiek keičiau derindama prie vaiko skonio (mažoji valgytoja 2 metukų). Išties puikiai pavyko, dalį sunaudojom, o likutį užsišaldžiau. Tereikės atitirpinus pašildyti ir sumaišyti su makaronais, o jei turėsim laiko ir noro- galbūt pagaminsim ir lazaniją.

Ingredientai

  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 v.š. sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 1 saliero stiebas;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 450 g. brandintos maltos jautienos;
  • Druskos;
  • Maltų juodųjų pipirų;
  • Šlakelis baltojo vyno acto;
  • 400 g. smulkintų konservuotų pomidorų (naudoju ”Mutti”);
  • 1/2 puodelio pieno;
  • 1/4 a.š. muškato;
  • 1/2 puodelio tarkuoto parmezano.

Gaminimo eiga

  1. Ketaus puode įkaitinu aliejų su sviestu. Suberiu smulkiai supjaustytą svogūną, salierą, tarkuotą morką ir pakepinu kol suminkštės. Įspaudžiu česnaką, beriu druskos, pipirų, išmaišau ir porą minučių pakepu.
  2. Į puodą sudedu maltą jautieną ir maišydama kepu 10-15 min, kol mėsa apskrus ir pradės lipti prie dugno. Tada pilu šlakelį baltojo vyno acto, nuo dugno nugramdau prilipusias daržoves ir mėsą- čia slypi visas skonis! Pakaitinu minutę ar dvi, kol actas išgaruos.
  3. Supilu pieną, pomidorus, beriu muškatą, šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Išmaišau, uždengiu puodą, sumažinu kaitrą ir reguliariai pamaišydama leidžiu troškintis 3-4 valandas, priklausomai kiek puode yra skysčio.
  4. Pabaigoje įmaišau tarkuotą parmezano sūrį, leidžiu jam ištirpti ir nukeliu puodą nuo ugnies.

Bolognese padažą šaldau sandariuose indeliuose, tinkančiuose šaldymui.

Ką dar galima pasiruošti?

Visada užšaldau:

  • Prinokusius bananus, kurių matau kad nesuvalgysim (tiks glotnučiams, ledams);
  • Duoną (pirktinę arba savo keptą fokačiją. Vėliau tiesiog paskrudinu ir valgom su pusryčiais arba gaminu brusketas);
  • Sultinį (kai išsiverdu daugiau, nei reikia).

Visada verta užsišaldyti tai, ką dar gali sunaudoti, kad netektų be reikalo išmesti produktų.

Kokios alternatyvos paruoštukams?

Na o grįžtant prie gaminimo, šiais laikais tikrai labiau verta užsisakyti sveiko maisto pristatymo į namus paslaugą, vakarienės prenumeratos paslaugą, arba tiesiog nusipirkti kokybiškų produktų greitiems pietums.

Kokybiškų, ekologiškų produktų galite rasti mano mylimoje parduotuvėje Ekomarket (jie turi tiek fizines, tiek internetines parduotuves ir pristato produktus į namus).

Užsisakyti jau paruošto sveiko maisto galite Cityrush, 7Pack, Healthstate ir kituose alternatyviuose versluose. Šia paslauga po gimdymo naudosimės ir mes, kelias savaites leisim sveiku maistu už mus pasirūpinti kitiems 🙂

Jeigu norite tiesiog gauti produktus savo vakarienei, pasinaudokite Vakarienės prenumerata paslauga. Išsirinkę norimą patiekalą, visus jam reikalingus ingredientus gausite tiesiai į namus.

Taigi sveikai valgyti galima ir neturint daug laisvo laiko, svarbiausia yra noras ir žinojimas įvairiausių alternatyvų, kurias mums gali pasiūlyti įvairūs verslai 🙂

Jei ir jums teks kažkur išvykti, arba tiesiog norit turėti maisto paruoštukų kritiniams atvejams, linkiu viską ruošti su protu, neišprotėjant ir nepuolant šaldyt visko iš eilės. Keli geri paruoštukai išgelbės jus keliose kritinėse situacijose, na o pasiruošti greitus pietus ar vakarienę galima rasti laiko jį planuojant.

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close
VISOS TEISĖS SAUGOMOS ©2024 SKANIAI SVEIKAI
Close