Grūdėta naminė duona

Gal pradėsiu nuo to, jog mes duonos paprastai nevalgome. Na, gal porą kartų metuose, ar kai užsimanom pasilepinti kepta duona su daaaug sūrio! Pirktinėje duonoje be galo daug ingredientų, o kažko natūralesnio ar netukinančio yra nelengva rasti (ypač man, gyvenančiai Anglijoje!). Po keleto mėnesių be duonos netikėtai sumąsčiau jos išsikepti – įdomu kas gausis? Taigi pirmą kartą kepiau duoną ir, mano nuostabai, gavosi neįtikėtinai skani! Traškia pluta, minkštu, burnoje tirpstančiu vidumi.. Net užsisvajojau! Šiai naminei duonai reikės vos keleto ingredientų, na o paruošimas truks tik 10 minučių. Smagiausia kad nereikia nei krosnies, nei duonkepės – viskas vyksta greitai ir paprastai su orkaitės pagalba!

Ingredientai

  • 1 1/2 puodelio paprastų miltų;
  • 1 1/2 puodelio pilno grūdo miltų;
  • 4 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/3 puodelio rudojo cukraus kepiniams;
  • 1 skardinė alaus (naudojau ne visą, apie 400 ml).

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinam orkaitę 175 °C temperatūroje. Pailgą gilią kepimo formą ištepame aliejumi (maždaug 23 x 13 cm, aš nudojau 2 mažesnes, gavosi 2 maži duonos kepaliukai).
  2. Dideliame dubenyje kartu sumaišome visus sausus produktus. Pilam alų ir maišom tol, kol susiformuos tešla. Jei gausis per kieta, pilkit dar šiek tiek alaus kad tešla būtų skystesnė (ne per kieta, bet ir ne per skysta). Jei norit galit įberti sėklų savo nuožiūra (aš dėjau šiek tiek moliūgų ir saulėgrąžų). Supilam tešlą į kepimo formą, išlyginam paviršių, jei yra noras – ant viršaus taip pat pabarstykit sėklų.
  3. Kepti įkaitintoj orkaitėj apie 50 minučių. Patikrinti ar duona iškepus įsmeikite medinį pagaliuką – jei neaplips tešla, duona turėtų būt iškepusi.   

Kepaliukas lengvai išsiėmė iš formos. Palikau atvėsti, na o valgėm tik kitą dieną 🙂 Kad duona nesudžiūtų, abu kepaliukus suvyniojau į kepimo popierių.

Mėgaujamės sumuštiniais su trintu avokadu (žiubsnis pipirų, druskos ir šlakelis citrinos sulčių) bei lašiša. Paprasta ir be galo skanu! Būtinai kepsim dar kartą.

Finansiškai gaunasi brangiau nei pirkti jau iškeptą duoną, tačiau jei miltus vėl panaudosite duonos kepimui ar kitiem kepiniam, sėklų turite spintelėje, o alaus butelį pavyks nugvelbti iš vyro – gausis netgi pigiai! 🙂

Duonos skonis gan saldus, tad jei saldžiai nemėgstat dėkit mažiau cukraus ir daugiau druskos.

Skanaus!

Aušra

e

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*