Mielinis aguonų pyragas

Mielinis aguonų pyragas

Šio Kalėdinio aguonų pyrago-vyniotinio receptą radau senoje močiutės receptų knygoje, ir nusprendžiau jį iš naujo prikelti.

Gaminimas labai lengvas ir, pasirodo, jog visai be reikalo baiminausi mielinės tešlos. Šiam pyragui labai svarbu nepagailėti aguonų ir daug meilės jį puošiant! 🙂

Ingredientai

  • 500 g miltų;
  • 250 ml pieno;
  • 180 g cukraus;
  • 100 g sviesto;
  • 4 kiaušinių;
  • 7 g sausų mielių;
  • 1 1⁄2 stiklinės maltų aguonų;
  • 1 šaukštas tarkuotos citrinos žievelės;
  • 1⁄2 a. š. vanilinio cukraus.

Gaminimo eiga

  1. Pieną pašildome ir įmaišome trečdalį miltų.
  2. Mieles ištriname su pora šaukštų pieno ir pora šaukštelių cukraus, gautą masę įmaišome į tešlą. Dubenį uždengiame ir paliekame šiltai 1 valandai, kad tešla pakiltų.
  3. Po 1 val. tešlą išmaišome, sudedame iki baltumo su cukrumi ištrintus kiaušinių trynius, citrinos žievelę ir ištirpintą sviestą. Įmaišome likusius miltus, gerai išmaišome tešlą, uždengiame dubenį ir vėl paliekame kilti.
  4. Maltas aguonas sumaišome su vaniliniu cukrumi, keletu šaukštų cukraus ir gerai išplaktais 4 kiaušinių baltymais.
  5. Tešlą iškočiojame: stengiamės padaryti stačiakampio formą, apie 0.5cm storio. Ant viršaus tepame paruoštas aguonas. Laisvai suvyniojame į volelį, kraštus sujungiame ir paspaudžiame.
  6. Pyrago viršų aptepame kiaušinio baltymu. Statome ant skardos arba į kepimo formą, leidžiame dar šiek tiek pakilti. Mediniu pagaliuku padarome skylutes, kad galėtų išeiti aguonų masės garai, ir kad pyragas nesprogtų.
  7. Kepame orkaitėje apie 50 minučių 180 °C temperatūroje su kaitinimu iš viršaus ir apačios.
  8. Norint minkštos plutos, iškepusį pyragą galima suvynioti į drėgną rankšluostėlį.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*