Riešutų ir sėklų duona be miltų

Juoda duona – lietuvio pagrindinis maistas nuo seno 🙂 Nors retai ją valgau, kartais užeina noras pasigamint pačiai. Pamenu kad gyvendama Lietuvoje visad pirkdavau grūdėtą ”Rugelio” duoną iš turgaus – kokia skani būdavo! Atėjus sveikos gyvensenos madai ir poreikiui duonos atsisakiau, bet numetus itin daug svorio nusprendžiau grįžt prie duonos vartojimo. Ją arba gaminu pati, arba itin atidžiai nagrinėju ingredientus – produkto neperku jei jame yra kažkokių ingredientų kurie skamba itin sudėtingai arba yra man nežinomi. Juk duoną galima iškept ir be visokių E, be mielių, be miltų ir visų kitų neaiškių priedų. Džiugu kad prekyboje atsiranda vis daugiau sveiko maisto ir tos pačios duonos, matyt gamintojai pagaliau atsižvelgia į padidėjusį sveiko maisto poreikį.

Na o šiandieninės duonos receptas itin paprastas! Kvapni, soti ir pastiprinanti 🙂

Ingredientai

  • 1 puodelis /135g. saulėgražų sėklų;
  • 1/2 puodelio /90g. maltų linų sėmenų (angl. flax seeds) arba sėlenų;
  • 1/2 puodelio /65g. lazdyno riešutų arba migdolų;
  • 1 1/2 puodelio /145g. avižinių dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. chia sėklų;
  • 4 valg. šaukšt. balkšvojo gysločio sėklų luobelių (angl. psyllium husk);
  • 1 valg. šaukšt. druskos (arba šiek tiek mažiau, pagal skonį);
  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 3 valg. šaukšt. kokosų aliejaus, ištirpinto;
  • 1 1/2 puodelio vandens.

Gaminimo eiga

  1. Visus sausus ingredientus sudedam į dubenį ir išmaišom. Klevų sirupą, ištirpintą kokosų aliejų ir vandenį sumaišom kartu ir pilam į duonos mišinį. Maišom tol kol gausis vientisa masė. Jeigu tešla per kieta, įpilame dar šiek tiek vandens.
  2. Kepimo formą lengvai patepu alyvuogių aliejum, sudedu tešlą ir spaudžiu tol kol nebelieka jokių duobučių. Išlyginam viršų, nes tešla nekils – kokią suformuosit, tokia duona ir bus. Duoną paliekam nusistovėti 2 valandoms arba pernakt.
  3. Įkaitinam orkaitę iki 175°C.
  4. Dedam duoną formoje ir kepam 20 minučių. Tada duoną išverčiame iš formos ant grotelių, apatine jos dalimi į viršų, ir kepam dar 30-40 minučių, priklausomai nuo duonos formos kurią naudojate. Aš kepiau 40 minučių. Duona bus iškepusi kai atrodys sausoka. 

Prieš pjaustant duoną leiskit pilnai atvėsti. Laikau ją suvyniojus į kepimo popierių, o vartoti šią duoną galima iki 5 dienų. Man asmeniškai ją skaniausia valgyti paskrudintą – būna dar traškesnė, dar labiau atsiskleidžia riešutų ir sėklų aromatas.

Jei turit savo mėgstamiausios duonos receptų, būtinai pasidalinkit komentaruose.

Taip pat būtų įdomu, jeigu vertinantys receptus pasidalintų komentaruose savo įžvalgomis, kas patiko, o kas ne 🙂

*Duona be glitimo;

*Veganiška.

Skanaus!

Aušra

 

4 komentarai

  1. Super duona!!!! Per 2 dienas 2 kartus kepiau. Net išrankiausi įvertino puikiai 🙂
    Ačiū už receptą!

     
  2. SOS būčiau labai dėkinga už pagalbą – man duonytė nesulipo! 🙂 Kepiau 20 min ir jau buvau neapverčianti, bet ji visiškai nesulipusi ir biri.. Gal žinote, kuriame etape galėjau padaryti klaidą? Ir ar įmanoma dar “išgelbėti” duonytę? Ačiū labai!!

     
    • Labukas 🙂 Kaip ir minėjau, balkšvasis gyslotis veikia kaip jungiamoji medžiaga. Tikiuosi kad duoną pavyko išgelbėt, na o kitiems patariu jokiu būsu nepraleist šio itin svarbaus ingrediento 🙂

       

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*