Sveikas gaivus pyragas

Gaivus nekeptas pyragas

Kartais taip norisi į savo virtuvę įsinešti spalvų. O ir artėjant vasarai vis dažniau pagalvoji, kad reikia nustot valgyt saldumynus, bet jų taip be galo norisi.. Ir ką daryt? Nebevalgyt? Tikrai ne 🙂 Aš negalėčiau. Visada ieškau alternatyvų, kaip numarint tą saldumynų velniuką, tupintį man ant peties ir liepiantį valgyt saldainius. Nemeluosiu, tas būna kasdien.

Kiek įmanoma stengiuosi cukrų keisti vaisiais, džiovintais vaisiais, uogomis. Į patiekalus pilu ir klevų sirupą, jis mano maža nuodėmė, nuo kurios jau niekur nedingsi. Bet norisi ir to gero torto, prie rytinės kavos arba tiesiog nuotaikai patasyti. Jau pripratau prie įvairiausių žaliavalgių ir tokio tipo torčiukų bei pyragų, ir vienu receptu pasidalinsiu šiandien.

Gaminau paprastą vaisinį nekeptą pyragą su kokosiniu įdaru ir vaisių bei uogų papuošimu. Netgi braškėmis dažiau kokosų kremą! Mano draugai inTASTE Exoticprekiauja aukštos kokybės ir dangiško skonio džiovintomis gėrybėmis, kurias naudojau šiam pyragui ir jo puošimui. Kur produktų įsigyti skaitykite recepto pabaigoje.

Ingredientai

Bazei:

  • 1 puodelio kokoso drožlių;
  • 1 puodelio saulėgrąžų sėklų;
  • 1/2 puodelio kakavos;
  • 1 a. š. vanilės;
  • 1/5 a. š. druskos;
  • 1 puodelis datulių;
  • 1/4 puodelio kokosų aliejaus.

Įdarui:

  • 2 x 400 ml skardinės kokosų kremo;
  • 1/4 puodelio klevų sirupo;
  • 2 a. š. vanilės esencijos;
  • 2 v. š. želatinos;
  • Liofilizuotų braškių;
  • Džiovintų kriaušių.

Papuošimui:

  • Natūraliai džiovintų ananasų žiedų (necukruotų);
  • Šilkmedžio uogų;
  • Liofilizuotų aviečių;
  • Liofilizuotų braškių;
  • Mėtos.

Gaminimo eiga

  1. Gaminame bazę. Ištirpiname kokosų aliejų. Visus ingredientus bazei sudedame į blenderį ir sumalame iki vientisos masės. Supilame kokosų aliejų, ir dar kartą viską permalame. Sukrečiame į kepimo popieriumi patiestą torto formos dugną, išlyginame paviršių, ir dedame į šaldytuvą sutvirtėti.
  2. Kokosų kremą sudedame į puodą (iš skardinės išimame tik kremą, skystį išpilame). Įmaišome klevų sirupą, vanilę, ir ant silpnos ugnies pašildome.
  3. Ištirpiname želatiną pusėje stiklinės vandens. Supilame į kokosų kremą, maišome tol, kol želatinos gabaliukai ištirps. Leidžiame atvėsti, o atvėsus įmaišome smulkintas liofilizuotas braškes. Dedame su visu puodu į šaldytuvą sustingti. Ant pyrago pagrindo išdėliojame džiovintas kriaušes. Kremui sutvirtėjus, jį pilame ant pyrago pagrindo ir paliekame šaldytuve stingti pernakt, arba 24 valandoms.
  4. Pyragą išimame iš formos, puošiame džiovintais vaisiais ir šaltyje džiovintomis uogomis. Pyragą laikome šaldytuve.

Gaivus vaisinis pyragas

Itin svarbų dėmesį skiriu džiovintoms uogoms ir vaisiams. Braškėmis dažiau kokosų kremą, visomis kitomis gėrybėmis- puošiau pyragą. Jos ne tik suteikia spalvų, bet ir šviežių vaisių aromatą bei skonį, primenantį vasarą. O kur dar visi vitaminai! Vaisių ir uogų dėka nereikėjo naudoti jokio pridėtinio cukraus, tik šiek tiek klevų sirupo, lengvam saldumui suteikti.

Įvairiausius inTASTE Exotic džiovinus vaisius ir uogas galite rasti parduotuvėse TIKRA, esančiose šiuose miestuose:

  • Vilniuje: Parduotuvė „TIKRA”, PC BIG, Ukmergės g. 369;
  • Kaune: Parduotuvė „TIKRA”, PC MOLAS, K. Baršausko g. 66A;
  • Panevėžyje: Parduotuvė „TIKRA”, PC Maxima, Ukmergės g. 23;
  • Klaipėdoje: Parduotuvė ”TIKRA”, Svajonės g. 40.

Čia jie turi ne vien tik džiovinų uogų ir vaisių, bet ir įvairiausių riešutų, arbatų, aliejų, pagardų ir kitų kokybiškų, natūralių ir sveikų dalykų, reikalingų žmogui, besirūpinančiam tuo, ką deda į save 🙂

O ar žinote, kuo skiriasi paprastai džiovintos uogos nuo džiovintų šaltyje? Tokiu būdu žemoje temperatūroje šaldant uogas, iš jų pašalinama 100% vandens, o jų kvapas, maistinė vertė, vitaminai ir skoninės savybės išlieka nepakitusios. Tokios uogos puikiai tinka į įvairiausius desertus, žaliuosius kokteilius, naminę granolą, košes, sultis ir kepinius.

Liofilizuotos uogos ir džiovinti vaisiai iš parduotuvės ”TIKRA”

Kalbant apie įprastai džiovintus vaisius, jie čia aukščiausios kokybės. Kriaušės minkštos, sultingos, jaučiasi, jog dar šviežios. Žinot kaip būna, kai nusiperki džiovintų vaisių, bet jie būna perdžiūvę ir keisti? Tai čia to tikrai nėra 🙂 Pyrago pagrindui pirkau datules, kurios visai neseniai atvežtos tiesiai iš, jei neklystu, Jordanijos. Jų net nereikėjo mirkyti, va kokio minkštumo ir šviežumo jos buvo! Su kauliukais, bet jie labai lengvai išsiima, o pačios datulės- didžiulės.

Gaivus pyragas su džiovintais vaisiais ir uogomis

Taigi, draugai, jei ieškote sveikesnio pyrago, kuris tuo pačiu būtų gaivus ir jaustųsi natūralūs skoniai, drąsiai bandykit šį ir vitaminizuokitės, kol dar neatėjo vasara 🙂

Sukurta su inTASTE Exotic.

Skanaus!

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *