Mongoliška jauiena

Mongoliška jautiena

Pabodo sausa, guminė jautiena? Vadinasi pats laikas išmėginti šį sultingos jautienos receptą. Jautienos juostelės sojų padaže su imbiero ir česnako natomis, kvies iš naujo pamilti šią nuostabią mėsą.

Pasigaminkite šį gardų patiekalą, na o po receptu jūsų laukia siurprizas- mano patarimai, kaip paruošti jautieną, kad ji būtų minkšta ir lengvai kramtoma.

Ingredientai

  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 1 v.š. tarkuoto imbiero;
  • 50 ml sojų padažo;
  • 50 ml vadens;
  • 2 v.š. rudojo cukraus;
  • 2 jautienos išpjovos gabalėliai;
  • 2 v.š. krakmolo;
  • Žiupsnis čili dribsnių;
  • Laiškinių svogūnų.

Gaminimo eiga

  1. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Suberiame smulkintą imbierą bei česnaką, maišydami kepiname minutę.
  2. Supilame sojų padažą, vandenį, rudąjį cukrų, išmaišome ir verdame tol, kol padažas sutirštės.
  3. Jautienos išpjovą supjaustome plonomis juostelėmis ir apkepiname keptuvėje iki norimo iškepimo lygio. Geriausia kepti ne ilgiau nei 5 minutes.
  4. Mėsą sudedame į keptuvę su padažu, suberiame smulkintus laiškinius svogūnus ir maišydami viską kepame minutę.
  5. Patiekiame karštą su mėgiamu garnyru.

Jeigu pavalgęę norite jaustis lengvai, mėsą patiekite su garintomis arba orkaitėje keptomis daržovėmis, su mėgiamomis salotomis.

Na o jei nesate didelis daržovių fanas, paprasčiausiai ją patiekite su ryžiais.

Kaip teisingai paruošti jautieną?

Išties man būna labai liūdna, kai iš žmonių išgirstu, jog jie nemėgsta jautienos, nes niekada nepavyksta jos skaniai iškepti. Mėsa arba būna kieta, arba tarsi guminė, nesusikramto.

Norint skanaus patiekalo iš jautienos yra itin svarbu:

  • Pasirinkti kokybišką mėsą. Dažnai ji būna brangesnė, bet tikrai verta savo kainos. Aš renkuosi sausai brandintą jautieną (brandinimas apie 30 dienų). Šiam patiekalui naudojau brandintą Kitchen Me jautienos didkepsnį.
  • Neperkepti. Jautieną pavadinčiau labai ”jautria” mėsa. Jeigu mėsa gaunasi per kieta arba guminė, vadinasi ją greičiausiai perkepėte. Čia svarbi kiekviena minutė! Kartais užtenka tik pakepti minutę ilgiau, ir mėsa taps sunkiai įkandama. Dėl to labiau mėgstu troškinius arba ilgai žemesnėje temperatūroje keptą mėsą.
  • Suminkštinti mėsą. Storesnius gabalėlius lengvai pamuškite virtuviniu plaktuku. Kartais tereikia suminkštinti kietus mėsos raumenis.
  • Marinuokite. Rūgštiniai produktai, tokie kaip citrinų sultys arba actas padeda suskaldyti mėsos baltymus, taip paruošdami mėsą kepimui ir ją suminkštindami.
  • Palaikykite mėsą kambario temperatūroje. Prieš kepant steiką leiskite mėsai pabūti kambario temperatūroje bent pusvalandį. Šis punktas tiesiog privalomas! Taip jautiena iškeps tolygiau ir žymiai geriau, nei išimta tiesiai iš šaldytuvo.
  • Leiskite mėsai ”pailsėti”. Iškepusią mėsą uždenkite ir leiskite pastovėti 5-10 minučių, kad mėsos sultys tolygiai pasiskirstytų po visą gabalėlį. Praleidus šį žingsnį, mėsa gali būti sausa ir kieta.
  • Pjaustykite teisingai. Itin svarbu jautieną pjauti per raumens juosteles, jokiu būdu ne lygiagrečiai joms. Pjaunant palei raumenį, rizikuojate kramtyti mėsą ilgai ir nuobodžiai.

Tokie mano patarimai! Tikiuosi, kad bent kažkiek pagelbėsiu, ir galėsit iš naujo pamilti šią nuostabią mėsą 🙂

Skanaus!

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *