Riešutų sviestą mėgsta daugelis, bet ar kas nors jį gamina namuose?
Dažnai sulaukiu klausimo, kur nusipirkti skanaus riešutų sviesto. Tikrai yra tų variantų, bet pats skaniausias yra namų gamybos, tai kodėl gi nepabandžius?
Viskas gal tik skamba sudėtingai, bet išties yra daugiau nei lengva 🙂
Kaip pagaminti riešutų sviestą?
Riešutų sviestui reikia…. Riešutų 🙂 Paprastai tariant- tereikia juos susmukinti maisto smulkintuvu. Pats procesas trunka apie 10 minučių. Neišsigąskit pradžioje pamatę birius riešutų gabalėlius- sviestas tikrai atsiras neužilgo!
Riešutus prieš maldami lengvai pakepiname orkaitėje, apie 10-15 minučių 160 °C temperatūroje. Tada jiems leidžiame šiek tiek atvėsti, ir juos sumalame. Svarbu malti dar vos šiltus riešutus, tada jie susimals žymiai greičiau. Na ir kuo ilgiau malsime, tuo vientisesnę konsistenciją gausime.
Taip pat skirtingiems riešutams reikia skirtingo paruošimo, pvz. nuo lazdyno riešutų reikia nurinkti odeles- jų riešutų sviestui nenaudojame, nes priduos kartumo.
Kodėl ne pirkti, o gaminti?
Gamindami riešutų sviestą namuose būsime tikri, kad jame nėra jokių nereikalingų priedų, taip pat galėsime mėgautis šviežiu, nepastovėjusiu produktu. Pamiršime indelio viršuje nusistovėjusio aliejaus maišymą ir bandymą išmaišyti jau sukietėjusį produktą.
Naminis riešutų sviestas taip pat gali būti puikia Kalėdine dovana namiškiams ir draugams. Rankų darbo dovanos visada mieliausios 🙂
Galimos variacijos
Kaip jau minėjau, reikės riešutų (obviously…). Na o toliau- pasitelkiam fantaziją 🙂 Galima maišyti skirtingų rūšių riešutus, saldinti, skystinti, tirštinti, dėti įvairius priedus. Mano mėgstamiausi priedai yra šie:
- Kokosų drožlės;
- Sirupas (klevų, agavų);
- Saulėgrąžų sėklos;
- Kanapių sėklos;
- Kakava;
- Vanilė;
- Cinamonas.
Kaip laikyti riešutų sviestą
Kambario temperatūroje riešutų sviestą galima laikyti apie mėnesį.
Šaldytuve laikome 2-3 mėnesius.
Šaldytuve produktas šiek tiek sukietės, bet viskas su tuo gerai.
Kai riešutų sviestas įgauna neįprastą kvapą, greičiausiai tai ženklas, kad atėjo laikas su juo atsisveikinti.
Kaip ir su kuo jį valgyti
Riešutų sviesto panaudojimo galmybių yra gausybė. Mano favoritai:
- Toast’as su riešutų sviestu;
- Dėti į košes;
- Padažai;
- Desertai (batonėliai, energijos rutuliukai, ledai, sausainiai);
- Tepti ant banano (puikus užkandis);
- Dėti į chia pudingą.
Kaip gaminau lazdyno riešutų ir anakardžių sviestą
Lazdyno riešutų sviestas.
2 puodelius riešutų pakepinau orkaitėje 15 minučių. Nulupau odeles rankomis (galima suvyniojus į rankšluostuką ar kitą medžiagą). Riešutus subėriau į blenderį ir maliau apie 10 minučių.
Riešutų sviestas gavosi skystas, nuostabaus skonio. Nedėjau jokių priedų!
Anakardžių sviestas (desertinis)
Anakardžius lygiai taip pat pakepinau orkaitėje ir sumaliau. Juos maliau kiek ilgiau, apie 15 minučių. Kad išgaučiau skystesnę konsistenciją, dėjau šaukštą kokosų aliejaus. Taip pat įbėriau keletą šaukštų kokoso drožlių ir šlakelį klevų sirupo saldumui.
Bemalant riešutus reikėtų nugramdyti nuo maisto smulkintuvo sienelių. Procesas gali pareikalauti šiek tiek kantrybės, bet rezultatas labai džiugina!
Pabaigai
Riešutai tiks visi, bet būtent populiariausieji, ir mano manymu skaniausi, yra migdolai, anakardžiai, lazdyno ir žemės riešutai. Riešutus galite miksuoti, ir niekada nebijokite improvizuoti 🙂
Skanaus!
Aušra