Kalėdinė žąsis įdaryta obuoliais ir slyvomis

Kalėdinė obuoliais ir slyvomis įdaryta žąsis

Koks gi Kalėdinis stalas be šventinio paukščio? Nuo seno itin populiaru kepti Kalėdinę žąsį, kurias mūsų seneliai užsiaugindavo patys, na o dabar keičiasi laikai, ir dažniausiai jas randame parduotuvėse. Šiemet žąsimis pasirūpino LIDL, kur iki pat Kalėdų galėsite rasti norimo dydžio žąsį.

Dar populiaru kepti antis arba vištą, bet žąsis iki šiol išlieka tuo nostalgišku patiekalu, kuriuo norisi dalintis su pačiais artimiausiais, prisimenant jau išėjusius senelius, prosenelius, dalinantis nuostabaus skonio maistu, kuris kažkada reikškė gausą.

Išnagrinėjau begalę įvairiausių receptų, iššniukštinėjau visus įmanomus žąsies paruošimo būdus, skonių derinius, ir priėjau sprendimo, kurį rasite šiame recepte. Lengvo švelnaus skonio, Kalėdinio aromato, nepamirštamo skonio žąsis, kurią visiems siūlau išsikepti šioms šventėms.

Ingredientai

  • 1 žąsis (4 kg);
  • 6 obuoliai;
  • 200 g. džiovintų slyvų;
  • 3 vnt. žvaigždinio anyžio;
  • Druska;
  • Pipirai;
  • Malti gvazdikėliai;
  • Cinamonas;
  • Maltas anyžis.

Gaminimo eiga

  1. Žąsį nuplauname, nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Nupjauname kaklą, pašaliname perteklinius riebalus, galima nupjauti sparnus iki alkūnių, nes kepdami jie sudžiūna.
  2. Slyvas užpilame verdančiu vandeniu ir pamirkome bent valandą. Nupilame vandenį. Obuolius supjaustome ketvirčiais.
  3. Žąsį kemšame obuoliais ir slyvomis, dedame žvaigždinį anyžių. Galima vidų įtrinti prieskoniais, bet nebūtinai. Tarpą užsiūname kad kepant neiškristų įdaras, arba tiesiog surišame paukščio kojas virvele.
  4. Sumaišome prieskonius ir jais įtriname žąsį. Krūtinėje padarome keletą negilių odos pjūvių, o visą paukštį subadome mediniu smeigtuku arba šakute, kad ištekėtų kuo daugiau riebalų. Paliekame šaldytuve marinuotis per naktį.
  5. Žąsį kepame orkaitėje ant grotelių 180 °C temperatūroje 2 valandas (1 kilogramui mėsos iškepti reikia 30-40 minučių). Po apačia padedame skardą nulašėti riebalams.

Kam nėra tekę valgyti žąsies, tai ji yra gan riebus, didelis paukštis, įprastai sveriantis apie 4-6 kilogramus. Kadangi pati nesu riebaus maisto mėgėja, žąsį kepu ne skardoje, o ant grotelių, padėjusi po paukščiu skardą nulašėti riebalams. Dėl tos pačios priežasties nekepu daržovių garnyrui kartu su žąsimi, nes nenoriu, jog mano garnyras būtų permirkęs riebaluose. Jei irgi mėgstate liesesnį maistą, rekomenduoju daržoves kepti atskirai nuo žąsies.

Krūtinėlė liesa, mėsa ruda, primena antieną. Likusios paukščio dalys gan riebios.

Pagal šį receptą keptas paukštis bus lengvo Kaėdinio aromato, kvepės gvazdikėliais ir cinamonu, bet skonis nebus saldus ir nesijaus įkyraus prieskonių kvapo, tad nebijokit šios prieskonių kombinacijos.

Obuoliai ir slyvos, kuriais kemšame žąsį, kepant išskirs savo sultis, ir paukštis įgaus nuostabaus skonio.

Ir nepamirškite per šventes tiesiog atsipalaiduoti. LIDL Lietuva kviečia visus į šventes pažvelgti ramiau nei įprastai, atsipalaiduoti, ir leisti savo šventiniu stalu pasirūpinti jiems!

Tam rekomenduiju ne tik milžinišką žąsį, bet ir puikius bei kokybiškus ”Deluxe” linijos produktus už itin prieinamą kainą. Čia rasite praktiškai visko: nuo itin retų, gurmaniškų produktų, iki kasdieninių, jau pamiltų skonių. Mūsų šeima dažniausiai renkasi sūrius, įvairias mėsytes, alyvuoges, žuvį ir kitus mums įprastus produktus, bet nevengiam išbandyti ir kažką naujo!

Šiais metais liekame prie klasikinių skonių, itin patiko ”Deluxe” sviestas su žolelėmis, alyvuogių aliejus, prosciutto kumpis, pro kurį niekada ramiai nepraeinu, žaliosios alyvuogės, rūkytas upėtakis. Taip pat renkamės ir ”Favorina” prekės ženklu pažymėtus saldumynus, pakuotės itin šventiškos ir tinka dovanoti.

Atsipalaiduokite, patikėkite bent dalį šventinio stalo ruošos LIDL, ir mėgaukitės šventėmis, nevargdami visą dieną virtuvėje.

Žąsį paruošti irgi nebus sudėtinga: pamarinuosit, įdarysit ir viskas, toliau teliks keletas valandų darbo orkaitei.

Reklamai sukurta bendradarbiaujant su Lidl Lietuva.

Skanaus!

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *