Šakšuka – patiekalas kilęs iš Izraelio, gaminamas su gausybe pomidorų. Geriausia šviežių, prinokusių ir kvapnių, bet galimos įvairios variacijos. Mano šakšuka šiandien su feta – šis nuostabaus skonio sūris patiekalą atskleidžia visai iš kitos pusės. O jei dar patiektas su traškia šviežia duona.. Tiesiog nepakartojama!
Užtruksite ilgiau nei įprastai gaminant pusryčius, čia jums ne kiaušinį iškept (nors kiaušinį kepsime ir šiame recepte), bet patikėkit – verta paplušėti!
Gaminsime 2 porcijas.
Ingredientai
- Alyvuogių arba kokosų aliejaus kepimui;
- 1 raudonasis arba paprastas baltas svogūnas;
- 2 česnako skiltelės;
- 1 raudonoji paprika;
- 3 dideli, minkšti pomidorai;
- 1 arbat. šaukšt. paprikos prieskonių;
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 1 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 400 g. skardinė pomidorų be odelių, savose sultyse;
- 2-4 kiaušiniai;
- Vandens;
Patiekimui:
- 50 g. fetos sūrio;
- Sauja petražolių;
- Traškios, šviežios duonos;
- Pomidoriukų ant kekės.
Gaminimo eiga
- Svogūną ir papriką supjaustome plonomis juostelėmis. Šaukštą alyvuogių aliejaus įkaitiname keptuvėje ir svogūną vis pamaišydami kepame 5 minutes.
- Pomidorus nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir palaikome minutę karštame vandenyje. Pomidorams suminkštėjus nulupame odeles, o pomidorus smulkiai supjaustome.
- Į keptuvę sudedame papriką, smulkintus pomidorus, maltą kuminą bei kalendrą. Ugnį sumažiname iki minimalios ir vis pamaišydami kepame 10 minučių.
- Galiausiai į keptuvę sudedame konservuotus pomidorus, įspaudžiame česnaką, suberiame paprikos miltelius, įdedame šiek tiek plėšytų petražolių lapų ir viską kepame dar 10 minučių ant silpnos ugnies. Jei kraštai pradeda šiek tiek svilti – įpilame vandens. Prieš baigiant kepti paragaujame, įdedame daugiau prieskonių bei druskos.
- Su šaukštu keptuvėje padarome duobutes ir įmušame kiaušinius (tiek kiek telpa Jūsų pasirinktoje keptuvėje). Viską kepame dar 10 minučių ant silpnos ugnies. Jei kiaušinis vis dar nesukietėjo, o skysto nemėgstate – kepimą užbaikite orkaitėje, bus žymiai greičiau. Būtinai prieš tai įsitikinkite, jog Jūsų keptuvė yra atspari aukštai temperatūrai!
- Pomidorų kekes apipurškiame alyvuogių aliejumi ir kepame orkaitėje 10 minučių.
- Paruošiame patiekalą: patiekiame mažose keptuvėse, papuošiame keptų pomidorų kekėmis, fetos sūriu bei petražolėmis. Patiekiame su duona – tiesiog būtinas akcentas!
Teko paplušėti, bet džiaugėsi tiek akys, tiek skrandis 🙂
Sako, jog maisto gaminimas yra raminantis. Ir iš tikrųjų – begamindama bei dekoruodama pusryčius atsipalaiduoju po ilgos darbo savaitės, o visą ”vargą”, jeigu taip galima pavadinti, atperka valgytojų šypsenos 🙂
Skanaus!
Aušra