Virti varškėtukai

Virti varškėtukai

Virti varškėtukai- mažučiai, puručiai, tikiu, jog daugeliui primenantys vaikystę. Valgiau aš, dabar valgo mano dukra 🙂 Jei ką ir perėmiau iš savo vaikystės maisto, tai bus būtent šie varškėtukai.

Receptas, rodos, visiems žinomas, bet neapsigaukit: kas paprasta, dažniausiai būna sudėtingiausia 😀 Kol išmokau virti tuos vienintelius, prireikė tikrai nemažai bandymų. Rodos, vos vienu šaukštu miltų bus daugiau- jie gausis kieti, guminiai, o jei mažiau- išsivirsit varškės sriubą 😀

Su laiku šį receptą reikia tiesiog pajausti, tada beminkant tešlą matysit, kada jau miltų gana. Surašysiu proporcijas, tačiau viskas gali kiek skirtis priklausomai nuo kiaušinio dydžio, naudojamų miltų, varškės gamintojo… Tikriausiai tuo kulinarija ir žavi, jog tikslių proporcijų kartais čia nenumatysi! Bet kokiu atveju linkiu visiem pavykusių, purių, burnoje tirpstančių gražuolių.

Nurodyto kiekio užtenka mano mažylės pusryčiams, o likusius užšaldau, tai gaunasi apie 5 porcijas (1.5 metų vaikui).

Ingredientai

  • 500 g. rupios varškės;
  • 1 kiaušinis;
  • Žiupsnis druskos;
  • 1 a.š. kukurūzų krakmolo;
  • 1/2 stiklinės miltų (1 stiklinė = 250ml).

Gaminimo eiga

  1. Varškę sutriname su kiaušiniu ir žiupsniu druskos. Įmaišome miltus ir krakmolą, gerai išminkome ir suformuojame tešlos rutuliuką. Tešla turi vis dar šiek tiek lipti prie rankų.
  2. Tešlą padaliname į kelias dalis. Stalą apiberiame miltais, voliojame pailgą “dešrą“, ją supjaustome nedideliais gabaliukais.
  3. Varškėtukus dedame į verdantį vandenį po vieną. Jiems iškilus į paviršių, sumažiname kaitrą ir verdame dar 4-5 minutes, priklausomai nuo varškėtukų dydžio. Išvirus iš karto dedame į lėkštes, patiekiame karštus su norimu garnyru.

Varškę dažniausiai renkuosi ekologišką “Dobilas“ arba “Dvaro“.

Tešla neturi būti labai kieta, turi dar šiek tiek lipti prie rankų. Minkant tiesiog pasibarstome miltų.

Kuo tešla minkštesnė, tuo varškėtukai bus puresni. Mažiau rizikuojate dėdami daugiau miltų, bet tada varškėtukai gaunasi kiek kietesni, tad visad stengiuosi jų dėti kuo mažiau.

Realiai 500 g. varškės galit naudoti ir 1 stiklinę miltų, ypač jeigu gaminat pirmą kartą. Vėliau su laiku pajusit pagal pačią tešlą, iki kokio kiekio galit mažinti miltus 🙂

Krakmolas prisideda prie geresnio varškės sukibimo, pastebėjau, jog kai jo įdedu, varškėčiai neišsileidžia.

Valgom su gabalėliu sviesto, šaukštu jogurto ir šviežiomis uogomis. Nei į tešlą, nei ant varškėčių cukraus neberiu, nes jis yra so oldschool! Būkim madingi ir sveiki, stenkimės kur nebūtina cukraus išvis nenaudoti 🙂

Varškėtukų šaldymas

Minėjau, jog visada turiu jų prisišaldžiusi. Labai patogu, kai vaikas užsimano valgyti čia ir dabar, o idėjų ką gaminti pristinga!

Kad nesuliptų, šaldau taip:

  • Varškėtukus išdėlioju vienu sluoksniu ant lentelės arba lengvai pamiltuotos lėkštės;
  • Dedu į šaldiklį, palaikau apie 20 minučių, kol varškėtukai sukietės, bet dar pilnai neužšals;
  • Išimu iš šaldiklio, perdedu į specialius šaldymui skirtus maišelius.

Tokiu būdu jie užšąla individualiai, išlaiko savo formą.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*