Topinambai kaip paruošti ir du greiti receptai

Topinambai: kodėl juos turėtumėte valgyti ir 2 greiti receptai

Tai kas tas topinambas? Girdėdavau ir aš apie šią mistinę daržovę, bet vis nedrįsdavau išbandyti. Topinambai, dar kitaip vadinami bulvinėmis saulėgrąžomis (užsienyje juos vadina Jeruzalės artišokais, nors jie niekaip nesusiję su Jeruzale) yra šakniagumbiai, primenantys imbiero šaknį.

Topinambus galima valgyti žalius, virti arba kepti. Jie yra ypatingai naudingi: turi daug įvairiausių vitaminų bei mineralinių medžiagų, didelį kiekį geležies. Nauda sveikatai didžiulė: galimai teigiamai veikia virškinimo sistemą, palaiko imunitetą, yra naudingi plaukams, padeda atsinaujinti kraujui, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį. Sakau galimai, nes tokią informaciją radau internete, tad nieko netvirtinu, o tik dalinuosi atradimais.

Dabar apie skonį. Kepti topinambai man labai patiko. Skoniu primena bulvę, turinčią riešutų poskonį. Sunku paaiškinti skonį, be išties labai skanu.

Nieko nelaukusi, dalinuosi 2 greitais receptais. Pirmasis- orkaitėje kepti sūrūs topinambai, puikiai tiksiantys garnyrui. Antrasis- pikantiškos keptų topinambų salotos su lapiniais kopūstais ir riešutais. Salotos bus į saldžiąją pusę, jas mielai valgyčiau vienas arba derinčiau su balta žuvimi.

Kepti topinambai su čiobreliu

Ingredientai

  • Topinambai;
  • Alyvuogių aliejus (itin tyras);
  • Druska;
  • Juodieji pipirai;
  • Šviežias čiobrelis.

Gaminimo eiga

  1. Topinambus nuplauname ir nušveičiame šepetėliu.
  2. Supjaustome plonais griežinėliais, juos sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.
  3. Viską paskleidžiame ant kepimo popieriumi patiestos skardos vienu sluoksniu, stengiamės griežinėlių neglausti vienas prie kito.
  4. Dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 minučių, kol griežinėliai karamelizuosis.
  5. Ištraukiam iš orkaitės, beriam šviežių čiobrelių, apšlakstome itin tyru alyvuogių aliejumi ir patiekiame dar karštus.

Topinambų ir lapinių kopūstų salotos

Ingredientai

  • Topinambai;
  • Lapinis kopūstas (kale);
  • Lazdyno riešutai;
  • Razinos;
  • Alyvuogių aliejus;
  • Klevų sirupas;
  • Druska;
  • Juodieji pipirai.

Gaminimo eiga

  1. Topinambus nuplauname, nušveičiame šepetėliu, supjaustome plonais griežinėliais. Juos sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų. Viską paskleidžiame ant kepimo popieriumi patiestos skardos vienu sluoksniu, stengiamės griežinėlių neglausti vienas prie kito. Dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 minučių, kol griežinėliai karamelizuosis.
  2. Stambiai suplėšome lapinio kopūsto lapus, kotelius išmetame. Lapus sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir žiupsniu druskos, dedame į orkaitę 5 minutėms.
  3. Kol lapiniai kopūstai kepa, susmulkiname lazdyno riešutus ir juos šiek tiek paskrudiname keptuvėje.
  4. Dubenyje sumaišome keptus topinambus, lapinį kopūstą, paskrudintus lazdyno riešutus, razinas. Įpilame šlakelį klevų sirupo ir alyvuogių aliejaus. Išmaišome ir patiekiame salotas dar šiltas.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*