Jūros gėrybių paelija

Atėjau, pamačiau ir įsimylėjau. Kvepia šviežia žuvimi, jūros gėrybėmis ir jūros pakrante. Ir kurgi čia taip kvepia? Vilniuje, parduotuvėje Šiaurės jūra.

Jūros gėrybių dažnai privengiu, nes ne kartą yra tekę jas pervirti, arba tiesiog bijau to, prie ko nesu pratusi. Jomis dažniausiai mėgaujuosi kelionėse bei restoranuose- mažiau vargo man, ir vienas malonumas valgyti. Pati dažniausiai gaminu tik žuvį, bet šį kartą, užsukus į Šiaurės jūrą Ogmios mieste Vilniuje, akys raibo nuo įvairiausių grožybių, kurias, žinoma, norėjosi išbandyti. Nuo Atlantinės lašišos iki įvairiausių nematytų žuvų, šviežio milžiniško aštuonkojo, krevečių, midijų, padažų, šaldytų jūros gėrybių.. Kai tiek visko pamatai vienoje vietoje, nebežinai nuo ko pradėti: norisi visko.

Nusprendžiau nebūti inovatyvia, ir pagaminti seną gerą paeliją su kokybiškomis, šviežiomis bei kvapniomis jūros gėrybėmis. Tuo pačiu prisiminti romantišką vakarą Ispanijoje, su kupina jūros gėrybių paelijos keptuve ir nuostabiu vaizdu į jūrą.

Ir nesu aš profė, jūros gėrybės man vis dar sunkiai įmenama mįslė, tačiau rezultatas buvo fantastiškas. Ir mano paelija buvo, nepameluosiu, skanesnė nei toji, valgyta Ispanijos restorane. Taigi, baigiam žaisti su langustu, ir kimbame prie darbo, nes jo šiek tiek yra.

Ingredientai

  • 5 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 2 česanko skiltelės;
  • 2 dideli sunokę pomidorai;
  • 1/2 a. š. rudojo cukraus;
  • Druskos;
  • 1 a. š. paprikos miltelių;
  • Šafrano;
  • Mažųjų kalmarų;
  • Mažųjų aštuonkojų;
  • 3 Argentinos raudonųjų krevečių;
  • 200 g. midijų;
  • 1 langustas;
  • Žalumynų salicornia;
  • 1 puodelis trumpagrūdžių ryžių;
  • 3 puodeliai vištienos sultinio;
  • 1 v. š. Fondo Paella padažo;
  • 1/2 puodelio sauso balto vyno (nebūtina).

Šiam receptui naudojau didelę, specialiai paelijai skirtą keptuvę, bet jei tokios neturit, tiks ir bet kokia didelė plokščia keptuvė.

Gaminimo eiga

  1. Keptuvėje įkaitiname aliejų, suberiame smulkintą svogūną ir kepiname tol, kol suminkštės. Įspaudžiame česnaką, suberiame trintus pomidorus be odelių, cukrų, druską, papriką, šafraną ir išmaišome. Kepiname apie 5 minutes. Suberiame ryžius ir viską išmaišome.
  2. Vištienos sultinį sumaišome su vynu, ir juo užpilame ryžius. Įmaišome šaukštą Fondo Paella padažo, kuris suteiks patiekalui autentiškesnio skonio. Ryžių nebemaišome. Troškinsime apie 25 minutes ant vidutinio stiprumo ugnies.
  3. Išdarinėju ir žiedeliais supjaustau kalmarus, taip pat ir mažuosius aštuonkojus. Juos minutę pakepinu atskiroje keptuvėje. Viską suberiu į paelijos keptuvę į pat gaminimo pabaigą, maždaug ties 20 ryžių virimo minute.
  4. Ant ryžių sudedu nuplautas krevetes su kiautais ir midijas. Tuo momentu dar yra likę pakankamai sultinio, tad šios jūros gėrybės greitai išsitroškina. Jeigu ryžiai išsausėja, įpilame dar šiek tiek sultinio.
  5. Atskirame puode išverdu langustą, taip pat apverdu salicornia žalumynus. Juos naudoju paelijos papuošimui.
  6. Ryžiams sugėrus visą sultinį ir midijoms atsivėrus, keptuvę nukeliu nuo ugnies, uždengiu ir palieku šiek tiek pastovėti. Patiekiame dar karštą.

Visi griebiame lėkštes, gaivų gėrimą ir mėgaujamės ypatinga vakariene. Ieškote, kuo nustebinti visko mačiusius draugus? Pagaminkit šią paeliją, ir būtinai ją papuoškite langustu 🙂

Patiekite su citrinos skiltelėmis (visai išgaravo iš galvos, tad nuotraukoje jų nematyti).

Skanaus!

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *