Šamas su pomidorais

Šamas greičiausiai bus mano TOP 3 žuvų sąraše. Gaminau pirmą kartą, ir spėjau jį tituluot viena geriausių savo valgytų žuvų! Šamas mane sužavėjo savo išskirtiniu skoniu ir tuo, kad jis visiškai neprimena jokios žuvies ir, mano manymu, turi lengvą minkštos mėsos skonį. Iš pradžių labai dvejojau, ar šią žuvį bandyt gamint ar ne, nes, tiesą pasakius, nežinojau nuo ko pradėt. Galiausiai nusprendžiau šamą kept taip, kaip kepčiau bet kokią kitą baltą žuvį, ir, mano džiaugsmui, gavau nepakartojamą rezultatą.

Šamo filė galite rasti Pilnas puodas krautuvėlėje, kurie yra įsikūrę Vilniuje, Uptown Bazaar turguje. Pasirodo, savininkai patys augina šamus, juos netgi rūkina. Taip pat jų šamų greičiausiai esate matę Kaziuko mugėse 🙂

Ingredientai

  • 4 šamo filė gabalėliai;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • Druskos;
  • Maltų juodųjų pipirų;
  • 1/2 a. š. čili dribsnių;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 300 g. Kietaviškių pomidoriukų (geltonų ir raudonų);
  • 1/4 puodelio sauso balto vyno;
  • 1/2 puodelio smulkinto šviežio baziliko;
  • 2 v. š. citrinų sulčių;
  • 1/2 a. š. tarkuotos citrinos žievelės.

Gaminimo eiga

  1. Orkaitę įkaitiname iki 190 °C. Kepimo indą lengvai patepame aliejumi, sudedame šamo filė, apiberiame druska ir pipirais, pašlakstome dar šiek tiek aliejaus ir kepame apie 10 minučių.
  2. Kol žuvis kepa, paruošiame pomidorus. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus, suberiame trintą česnaką su čili dribsniais, ir maišydami kepame pusę minutės. Suberiame vynuoginių pomidoriukų ketvirčius, ir maišydami kepame porą minučių. Supilame vyną, išmaišome ir leidžiame užvirti. Suberiame smulkintą baziliką, citrinų sultis, tarkuotą citriną, druskos, pipirų, ir pakepame dar porą minučių.
  3. Pomidorais užpilame šamo filė, dedame atgal į orkaitę ir kepame 5 minutes.

Šamą su pomidorais patiekiau ant virtų žaliųjų žirnelių. Skoniai labai derėjo. Jeigu žirnelių neturite arba nemėgstate, siūlau patiekti su kažkuo neutraliu, pvz. kynva. Šis patiekalas yra labai išraiškingų skonių, tad nereikia kad kažkoks kitas ingredientas užgožtų šiuos puikius skonius.

Jeigu jau ilgai skaitote mano blog’ą, tikriausiai žinote, kad naudoju tik Kietaviškių pomidorus. Žinoma žiemą, kai Lietuvoje jie neauga, tenka valgyti ispaniškus, bet vos tik sunoksta pirmieji Lietuviški, valgau tik juos. Būtinai pauostykite jų pomidorus parduotuvėje. Kvapas primena pomidorus iš šiltnamio kaime! Skoniai taip pat puikūs, kiekviena jų rūšis savito skonio, bet visas jas labai mėgstu.

Tad įsivaizduokit: turim dievišką pomidorų kvapą, dar ir gerą skonį, ir visa ši kombinacija suteikia mūsų šamui fantastiškų skonio atspalvių! Patiekalas lengvai rūgštokas, sakyčiau, gan gurmaniškas. Šamas stipraus žuvies skonio ir kvapo neturi, tad jis turėtų patikt net nemėgstantiems žuvies.

Skanaus!

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *