Rūkyto šamo užtepėlė

Šią užtepėlę galite gaminti tiek iš šamo, tiek iš bet kokios rūkytos žuvies. Šamas man patinka tuo, kad jame daug valgomos dalies, ir tuo, kad nėra įkyrių kaulų, kuriuos reikėtų išrinkinėti. Baisiai nemėgstu rankiot kauliukų! Pamenu, Kaziuko mugėje pirkau rūkytą karšį, ir jį valgiau visas 3 dienas. Net 3 dienas! Labai daug kaulų buvo, o žuvis, nors ir pakankamai skani, tikrai ne ta, kurią pirkčiau dar kartą. Vat šamą labai lengva išdarinėt. Visų pirma, rūkytas šamas atrodo štai taip:

Žuvis didelė, galva taip pat užima pakankamai didelę kūno dalį. Pati žuvies mėsa yra minkšta, lengvo rūkymo skonio, lengva valgyti. Man pačiai skaniausia tiesiog valgyt rūkytą žuvį, o ne iš jos gaminti. Rodos, kad pagamini kažką, negali mėgautis tuo šimtaprocentiniu rūkytos žuvies skoniu. Na bet kartais, kai žuvies turi daugiau, nei gali iškart suvalgyt, galima kažką pasigamint. Dažniausiai iš rūkytos žuves darau užtepėlę, arba tiesiog plėšytą žuvį dedu ant sumuštinių. Nekepu, neverdu, nes gaila gero daikto 🙂 Šį kartą pasidalinsiu labai skanios užtepėlės receptu, kurioje liks rūkytos žuvies skonis. Bet kol kas, dar šiek tiek apie šamą.

Šamą išdarinėt yra neįtikėtinai lengva. Įpjauni nugarą palei stuburą, nulupi odą (ji labai lengvai atšoka), o žuvis lengvai atsiskiria nuo pagrindinio kaulo. Iš viso šamo papuolė gal tik pora atsiskyrusių mažų kauliukų, o išdarinėjusi žuvį gavau nemažą dubenėlį minkštos žuvytės.

Rūkytų ir nerūkytų šamų įsigyti galite Pilnas puodas krautuvėlėje Vilniuje. Šamai auginami Lietuvoje, jie parduodami šviežūs ir gražiai bei tvarkingai supakuoti. Jų yra tiek didesnių, tiek mažesnių, tad pasirinkimo tikrai bus. Šioje parduotuvėje galima rasti įvairiausių nekasdieninių ir gurmaniškų gėrybių, apie kurias plačiau pakalbėsiu kitame įraše, kuriame pasakosiu, ką įdomaus radau Uptown Bazaar turguje Vilniuje. O dabar, keliaujame prie recepto!

Ingredientai

  • 400 g. rūkyto šamo;
  • 200 g. kreminio sūrio;
  • 3 v. š. smulkintų krapų;
  • 1/2 citrinos sultys.

Gaminimo eiga

  1. Šamo mėsą ir kreminį sūrį sudedame į blenderį. Suberiame smulkintus krapus, įspaudžiame pusės citrinos sultis ir viską sumalame iki vientisos masės.

Paprastas, bet tikrai ne prastas receptas. Galima dėti daugiau žalumynų, saliero, bet kai kalba eina apie rūkytą žuvį, stengiuosi gaminti kaip įmanoma paprasčiau, kad liktų kuo daugiau rūkytos žuvies skonio, ir patiekale neatsirastų ryškesnio skonio už žuvį.

Tepame ant duonos, trapučių, arba tiesiog naudojame kaip padažą įvairioms užkandžių lazdelėms.

Sumuštinius gardiname daržovėmis, arba tiesiog džiaugiamės puikiu šamo skoniu, ir neleidžiam niekam jo užgožti.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*