Moliūginiai blyneliai be gliuteno ir kiaušinių

Blyneliai su moliūgais

Moliūgų sezonui įpusėjus, reikia kažkur sunaudoti tuos užsilikusius moliūgus, su kuriais dažniausiai nežinome ką veikti. Išties moliūgus galima dėti daug kur, nes jie yra pakankamai neutralaus skonio.

Šį kartą noriu pasidalinti moliūginių blynelių receptu, kurie skoniu jus nuneš į šventinį periodą ir primins Kalėdas 🙂 Cinamonas, muškatas ir gvazdikėliai dažniausiai asocijuojasi su šventiniais kepiniais, o man jau labai norėjosi to šventinio skonio ir nuotaikos.

Ingredientai

  • 1 puodelis grikių miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. tapijokos krakmolo;
  • Žiupsnis druskos;
  • Žiupsnis maltų gvazdikėlių;
  • 1 a. š. cinamono;
  • 1/4 a. š. muškato;
  • 1 puodelis kefyro;
  • 1 puodelis moliūgų piurė;
  • 2 v. š. klevų sirupo;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto;
  • 1 v. š. kokosų aliejaus.

Gaminimo eiga

  1. Viename dubenyje sumaišome sausus ingredientus, kitame- šlapius. Į sausus ingredientus iš lėto įmaišome sausus, gerai išmaišome.
  2. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek kokosų aliejaus, formuojame blynelius ir kepame iš abiejų pusių po 3 minutes arba tol, kol blyneliai tolygiai paruduos.
  3. Patiekiame karštus su klevų sirupu, jogurtu, becukre uogiene.

Kaip pasigaminti moliūgų piurė. Moliūgą padaliname ketvirčiais, pašaliname sėklas. Paguldome į skardą žieve į viršų, ir dedame į 200 °C orkaitę kepti 40 minučių. Iškepus paliekame atvėsti, minkštąją dalį išskobiame ir susmulkiname maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Laikome sandariame inde šaldytuve iki keleto dienų.

Kai kepiniams naudojame miltus be gliuteno, būtina naudoti kažką, kas jį pakeistų. Gliutenas yra medžiaga- stebuklas, nes jis sulipina ingredientus kartu, tešlą padaro tąsia. Kadangi netoleruoju gliuteno, kvietinių miltų nenaudoju, bandau įvairias alternatyvas. Šiam receptui naudojau grikių miltus, o gliutenui pakeisti naudojau tapijokos krakmolą, kurio pagalba blyneliai sulipinami ir nesubyra.

Vietoje tapijokos krakmolo galima naudoti agar agar, gysločių luobeles, kukurūzų krakmolą, maltas chia sėklas ir dar nemažai rečiau naudojamų produktų. Pagrinde gliutenas keičiamas ksantano arba guaro derva. Skamba baisiai, bet ksantano derva yra natūralus polisacharidas gaunamas fermentuojant gliukozės mikroorganizmų genties Xanthomonas campestris.

Blyneliai gaunasi minkštučiai, purūs, tokie, kuriuos tikrai dar norisi kartoti ne kartą.

Skanaus!

Aušra

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*