Kaip pasigaminti kombūčią namuose

Kombūčia: kaip pagaminti?

Taurė naminės kombūčios yra didžiausias džiaugsmas ir laimė! Tie burbuliukai yra kažkokia fantastika, o jausmas, kai geri savo gamybos gėrimą, o ne pirktinį, tą džiaugsmą padvigubina 🙂

Išties, seniai norėjau pabandyt pasigamint kombūčią namuose, bet vis sudvejodavau: o jei nesigaus? Iš kur gaut arbatos grybą? Gal bus labai sudėtinga, ir jausiuos nesmagiai jei nepavyks?

Vieną dieną tiesiog ėmiau ir nusprendžiau, jog reikia tiesiog imt ir daryt. Gal ta karšta vasara davė savo, nes norėjosi visada namuose turėt kažką skanaus ir gaivinančio.

Pasirodo, viskas čia labai lengva, reikia tik kantrybės laukiant, kol įvyks fermentacijos stebuklas ir užderės puikus gėrimas! Nieko nelaukus pasakoju kaip pasigamint šį gėrį.

Pirminei fermentacijai Jums reikės:

•Arbatos grybo;
•Juodos arbatos maišeliuose;
•Vandens;
•Cukraus.

Antrinei fermentacijai- vaisiai, uogos, sultys, prieskoninės žolelės🍋🫐

Aš gaminau su agrastais, citrina ir levandom. Citrina- nemirtinga klasika!😍

Kaip gaminti☀️

1. Į puodą dedame porą juodos arbatos maišelių, ~5v.š. cukraus. Užpilame 0.5l verdančio vandens, pamaišome ir paliekame 10min. Tada išimam arbatos maišelius.
2. Arbatos užpilą supilame į 3l stiklainį. Įpilame dar 1.5l šalto vandens.
3. Dedam arbatos grybą, stiklainį uždengiame medvilnės audiniu ir užrišame virvele.
4. Laikome spintelėje 7dienas ar ilgiau. Jei neturit PH matavimo juostelės, kombūča bus ready kai įgaus tokią gerą rūgštelę😀 Tada ateis laikas antram roundui!
5. Išimam kombūčos kultūrą (grybą), ir kombūčą supilstome į uždaromus butelius. Dedame uogų, vaisių, pilame sulčių. Rekomenduoju pradėt nuo citrinos!
6. Uždarom butelius, dedam atgal į tamsią spintelę ir laikom keletą dienų kambario temperatūroj.

Tada šaunam savo kombūčas, pilstom į gražiausias taures ir švenčiam!🥳😍😍😁

O jei nenorit burbuliukų, dėkit į šaldytuvą👌🏻 Aš mėgstu atvėsint prieš ragaujant🤤

Dabar žinau kad klausit, iš kur gaut arbatos grybą– čia vienas populiariausių klausimų!

Aš pradėjau nuo šio rinkinio. Mano mylimi kombūčios gamintojai sugalvojo tiesiog genialią idėją- prekiauti jau paruoštais kombūčios gaminimo rinkiniais. Jame yra arbatos grybas, ph matuokliai, medvilninė skiautelė, šniūrelis ir detali instrukcija, nuo ko pradėti ir žingsnis po žingsnio pasakojimas, ką daryti. Man pradžiai labai pagelbėjo 🙂

Dar yra Facebook grupė, kurioje žmonės dalinasi arbatos grybu, taip pat patarimais ir receptais. Jeigu domina kombūčios gamyba arba reikia arbatos grybo, labai rekomenduoju pasekti šią grupę.

Pabandykit bent kartą, išties smagus gamybos procesas, skanus gėrimas, gal ir jūs užsikrėsit šia nuostabia kombūčios liga! 🙂

Pasidalinkit komentaruose savo mėgstamiausiais kombūčios skoniais, kuo mėgstat gardinti ir kas labiausiai pasiteisino- būkim vieni kitiems naudingi!

Skanios kombūčios,

Aušra

 
Pasidalinkite receptu

2 Comments

  1. Sveiki, o mano klausimas toks praktinis dėl antrinės fermentacijos, na labai gražu tuose buteliuose, ir užsispaudžia sandariai, bet kaip paskui tuos visus priedus iškrapštote ir švariai išplaunate butelius?? labai ačiū!

     

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *